Zoeken

Spanje onderhandelt met Marokko hervatting zeeverbindingen dit jaar

22 februari 2022 - 11:00 - Wereld

©

Álvaro Rodríguez Dapena, voorzitter van de Spaanse havens, verzekert dat de Spaanse diplomatie werkt aan een oplossing met Marokko om de maritieme verbindingen te hervatten en dit jaar de Zomeroperatie Marhaba te kunnen organiseren.

"Wij hebben twee jaar lang geleden onder het eenzijdige besluit van Marokko om operatie Marhaba en de reguliere maritieme verbindingen op te schorten. We hebben tien miljoen passagiers verloren, vijf per jaar, wat de resultaten negatief aantast van de havenautoriteit en van de bedrijven die diensten leveren voor passagiers, maar ook voor aanvullende diensten voor rederijen," betreurt Álvaro Rodríguez Dapena in een interview met Europa Sur. Hij stelt dat diplomatieke inspanningen worden geleverd om de verbindingen dit jaar nog te hervatten.

Lees ook: Marokkanen in Spanje wachten op de hervatting van de zeeverbindingen

Na twee jaar sluiting van de Marokkaanse zeegrenzen bevinden de Spaanse havens zich in een toestand die het ergste doet vrezen. Marokko houdt zijn grenzen sinds maart 2020 gesloten om de verspreiding van Covid-19 in te dammen, waardoor de operatie Marhaba, die Marokkanen die in Europa wonen in staat stelt via Spaanse havens naar Marokko te reizen om er hun zomervakantie door te brengen, in 2020 en 2021 is afgelast.

Lees ook: GNV versterkt zeeverbindingen met Marokko

Dapena heeft ook het havenverkeer in de zeestraat geanalyseerd, rekening houdend met de sterke groei van Tanger Med in de afgelopen jaren. Volgens hem is het verkeer in de zeestraat zeer belangrijk en zal het naar verwachting in zeven jaar verdubbelen. Onder deze omstandigheden zullen Tanger Med en de twee terminals in de haven van Algeciras hun handen vol blijven hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team