Zoeken

Strafvermindering voor broer adviseur Koning Mohammed VI

9 december 2023 - 17:40 - Marokko

©

In Rabat heeft Karim Zenagui, de broer van de koninklijke adviseur Yassir Zenagui, een vermindering van zijn gevangenisstraf gekregen in hoger beroep.

Karim Zenagui was in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor fraude en vertrouwensmisbruik in oktober 2021. Deze straf is nu teruggebracht tot één jaar. Opvallend is de sterke stijging van de boete, die opliep van 2000 dirham tot 96 miljoen dirham, meldt Hespress. De zaak heeft betrekking tot een investeringsovereenkomst met een Qatarese zakenman voor de aankoop van het Namaskar-paleis in Marrakech, ter waarde van meer dan 300 miljoen dirham.

Lees ook: Marokkaanse staat neemt stuk grond van 40 hectare terug van koninklijke adviseur

De Qatarese miljonair had 220 miljoen dirham overgemaakt naar een door Karim Zenagui beheerde onderneming. Zenagui, die vertegenwoordiger was van Qatari Diar in Marokko, zou met dit bedrag 70% van de aandelen van het bedrijf dat eigenaar is van het bekende hotel kopen. De Qatarese zakenman ontdekte later dat de werkelijke waarde van het paleis slechts 190 miljoen dirham bedroeg.

Lees ook: Prinses Lalla Hasnaa genoemd in onderzoek "Pandora Papers"

In deze zaak is ook de accountant Ahmed Belkhayat Zouggari, financieel adviseur van Karim Zenagui, betrokken. Hij werd door de rechtbank van eerste aanleg in Rabat veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 2000 dirham.

Bladna.nl