Zoeken

Prinses Lalla Hasnaa genoemd in onderzoek "Pandora Papers"

5 oktober 2021 - 15:20 - Marokko

©

Verschillende Afrikaanse persoonlijkheden, waaronder Marokkanen, worden ervan verdacht bedrijven te hebben gevestigd in geheime rechtsgebieden, voornamelijk in rijke landen. Dat blijkt uit het "Pandora Papers"-onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Prinses Lalla Hasnaa, zus van Koning Mohammed VI, en Yassir Znagui, adviseur van de monarch, worden genoemd in het Pandora Papers-onderzoek. Het ICIJ onderzocht 11,9 miljoen documenten en heeft onder meer aangetoond dat Dominique Strauss-Kahn, voormalig baas van het Internationaal Monetair Fonds, meerdere miljoenen dollars die hij verdiende als adviseur voor bedrijven, via een van belastingen vrijgesteld Marokkaans bedrijf heeft doorgesluisd.

Lees ook: Lalla Hasna en Leonardo DiCaprio samen in commissie Earth Day

Het consortium ontdekte ook dat zeker 336 politici in de wereld bedrijven gebruikten in geheime jurisdicties om onroerend goed te kopen, trust funds op te zetten en andere bedrijven en activa te bezitten, soms anoniem.

Lees ook: Lalla Hasnaa in Canada (foto’s)

In het onderzoek worden 43 politici uit Afrika genoemd. Nigeria is met 10 politici het Afrikaans land met het meest aantal gevallen, meldt Ecofin. Daarna volgt Angola met 9 bekende namen. De andere landen die worden genoemd zijn Marokko, Ivoorkust, Ghana, Tsjaad, Gabon, Congo Brazzaville, Kenia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team