Zoeken

Koning Mohammed VI: Marokkaan veroordeeld voor kritieke berichten op Facebook

29 november 2023 - 17:00 - Marokko

©

In Marokko is Saïd Boukioud, een 48-jarige Marokkaanse internetgebruiker, in beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het beledigen van Koning Mohammed VI via Facebook, waar hij kritiek uitte op de normalisatie van de betrekkingen met Israël.

De rechtbank van eerste aanleg in Casablanca had Boukioud eerder veroordeeld tot vijf jaar cel, maar de straf is nu verminderd, terwijl de boete van 40.000 dirham gehandhaafd blijft. Het hof van beroep in Casablanca heeft de feiten geherkwalificeerd als een belediging aan het adres van Koning Mohammed VI, wiens grondwettelijke prerogatief het is om het buitenlands beleid van Marokko te bepalen.

Lees ook: Vijf jaar cel voor voor kritiek op Koning Mohammed VI

Volgens El Hassan Essouni, de advocaat van Boukioud, had zijn cliënt nooit de bedoeling om de Koning te beledigen, maar wilde hij de aandacht vestigen op het feit dat een normalisatie met Israël noch gunstig is voor de Marokkanen, noch voor de Palestijnse zaak, noch voor wie dan ook. Essouni is van plan in cassatie te gaan, omdat hij de nieuwe straf "zeer excessief" vindt.

Lees ook: Kritiek op Koning Mohammed VI: celstraf ex-minister Mohamed Ziane bevestigd

De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) meldde in augustus dat het in twee jaar tijd tientallen gerechtelijke vervolgingen heeft geregistreerd, met name naar aanleiding van kritische publicaties over de autoriteiten op sociale media. De autoriteiten rechtvaardigen dit als een "strijd tegen laster" en "inbreuken op individuele vrijheden" op sociale media, "misdrijven" die strafbaar zijn met gevangenisstraffen.

Bladna.nl