Zoeken

Sterke toename uitzetting Marokkaanse asielzoekers uit Nederland

23 januari 2024 - 15:00 - Wereld

©

Nederland heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het terugsturen van illegale Marokkanen naar hun thuisland. In de eerste elf maanden van 2023 zijn volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) 250 Marokkanen teruggestuurd. Dit is het hoogste aantal in een decennium.

Deze ontwikkeling is het resultaat van een succesvol charmeoffensief van Nederland, waardoor Marokko nu meer medewerking verleent in het terugnemen van zijn onderdanen. Dit was voorheen een groot probleem, omdat Marokko weigerde deze personen terug te nemen, waardoor ze zonder toekomstmogelijkheden in Nederland bleven.

Lees ook: Nederland vraagt Marokko opnieuw om betere migratiesamenwerking

De meeste van deze uitzettingen betreffen afgewezen Marokkaanse asielzoekers. Deze groep dwaalt vaak door Nederland en andere EU-landen. Dit heeft geleid tot een toename van Marokkanen in vreemdelingenbewaring in Nederland, van 240 in 2022 tot 700 in het afgelopen jaar.

Lees ook: Mohammed na 43 jaar in Nederland naar Marokko uitgewezen

Ondanks de succesvolle uitzettingen, passen Marokkaanse asielzoekers hun strategie snel aan om uitzetting te vermijden. Zo hebben in het afgelopen jaar ongeveer 1000 Marokkanen asiel aangevraagd bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Velen van hen wachten de uitslag van hun aanvraag niet af en verdwijnen voordat ze kunnen worden uitgezet, vaak naar andere EU-landen of naar onbekende locaties binnen Nederland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team