Zoeken

Nederland wil Oekraïense vluchteling Redouane naar Marokko uitzetten

4 maart 2024 - 21:00 - Wereld

©

De 29-jarige Redouane uit Marokko, die gevlucht was voor de oorlog in Oekraïne, moet nu ook Nederland verlaten. Op 4 maart eindigt zijn verblijfsrecht als derdelander, waardoor hij in grote onzekerheid verkeert.

"Ik heb heel lang gedacht: dit moet een grap zijn. Maar inmiddels dringt door dat dit serieus is", vertelt Redouane aan Omroep Flevoland. Hij is een van de 2750 derdelanders die geen recht meer hebben op verblijf in Nederland.

Lees ook: Marokkaanse studenten uit Kiev mogen Nederlandse Oekraïne-opvang niet meer in

Redouane droomde van een studie in Oekraïne. Na hard werken kon hij die droom waarmaken en startte hij met een master ’Scheikundige Technologie’ in Charkiv. De oorlog gooide echter roet in het eten. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij in Almere een nieuw leven opbouwde. Hij vond een baan, maakte vrienden en voelde zich thuis. "De afgelopen twee jaar waren zo goed voor mij", zegt Redouane. "Alles was goed, tot deze beslissing."

Teruggaan naar Marokko is geen optie. Redouane heeft zijn diploma nog in Oekraïne en de kans dat hij nog een diploma haalt in Marokko is klein. Bovendien heerst er in de Marokkaanse cultuur een sterke druk om te slagen. "Je kunt niet terugkomen met lege handen", legt Redouane uit. "Die schaamte is onbeschrijfelijk."

Lees ook: Marokkaanse studenten in Nederland minder waard dan Oekraïners?

"Ik ben twee jaar van mijn leven verloren hier in Nederland", zegt hij met angst in zijn ogen. "Ik wil niet weggaan met niks." Redouane hoopt op uitstel of dezelfde rechten als andere Oekraïners. "Ik kom ook uit Oekraïne. Ik heb er lang gewoond. Het voelt oneerlijk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team