Zoeken

Toename islamitische uitvaartzorg in Nederland: jongeren maken de dood bespreekbaar

30 december 2023 - 10:00 - Wereld

©

Sinds de coronapandemie is het aantal islamitische uitvaartzorgbedrijven in Nederland bijna verdubbeld, van tien naar zeventien, volgens de Branchevereniging Islamitische Uitvaartzorg Nederland (BIUN).

Deze toename wordt mede gedreven door een groeiende belangstelling onder moslims voor aspecten van de islamitische uitvaartzorg, met name de cursus dodenwassing, die door organisaties zoals Al Qadr in Utrecht wordt aangeboden.

Lees ook: Primeur in Europa: keurmerk voor islamitische uitvaartorganisaties

De dodenwassing is een cruciaal ritueel binnen de islamitische uitvaart, waarbij overledenen worden gereinigd voor de begrafenis volgens religieuze voorschriften. De workshops trekken diverse groepen aan, voornamelijk jonge vrouwen, en zijn vaak snel volgeboekt. Siham Qoubaa van Al Qadr merkt op dat er vooral veel jonge moslims zijn die de dood en gerelateerde rituelen bespreekbaar willen maken, mede geïnspireerd door de zichtbaarheid van de dood op sociale media en de nabijheid ervan tijdens de pandemie.

De interesse in dodenwassing nam toe tijdens de coronapandemie, vooral onder jongeren die familieleden verloren die niet konden worden gerepatrieerd. Velen voelen de verantwoordelijkheid om deze rituelen zelf te kunnen uitvoeren voor hun naasten. Ilman Sulchan, een deelnemer aan de cursus, benadrukt aan de NOS het belang van zowel praktische als mentale voorbereiding voor het uitvoeren van deze rituelen.

Lees ook: Ritueel-wasser Mourad waarschuwt jongeren voor afrekeningen (video)

De cursussen bieden meer dan alleen praktische kennis; ze zijn ook een platform voor discussie over de dood en het beroep van islamitische uitvaartverzorger. Deelnemers worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen sterfelijkheid en de betekenis van respectvolle rituelen. De toename in zowel aanbod als interesse in islamitische uitvaartzorg weerspiegelt een bredere trend van empowerment en bewustwording binnen de moslimgemeenschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team