22 januari 2025 - 23:50 - Wereld
Het aantal Marokkaanse migranten dat in 2024 uit Nederland is uitgezet, is gestegen. Volgens cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) zijn 430 Marokkanen het land uitgezet omdat ze geen recht meer hadden op verblijf.
Het meerendeel keerden terug naar Marokko, anderen werden naar andere Europese landen gestuurd op basis van de Dublin-verordening, die bepaalt welk land verantwoordelijk is voor asielaanvragen.
Lees ook: Vliegtuig Royal Air Maroc omsingeld: uitzetting Marokkaan voorkomen
De uitzettingen illustreren de goede diplomatieke relatie tussen Nederland en Marokko, waardoor de procedures soepel verlopen. De Nederlandse overheid moedigt migranten aan om vrijwillig terug te keren voordat dwangmaatregelen nodig zijn. Ook het aantal Algerijnen dat is uitgezet, is gestegen: van 40 in 2023 naar 460 in 2024. In totaal hebben vorig jaar zo’n 6000 mensen Nederland verlaten, van wie 54% vrijwillig en 46% gedwongen.
Van degenen die werden uitgezet, gingen er 3710 terug naar hun land van herkomst en 1740 naar andere Europese landen. Het aantal gedwongen uitzettingen is gestegen van 2370 in 2023 naar 2750 in 2024. Van de 1220 mensen die na afloop van hun straf uitgezet zouden worden, zijn er 960 daadwerkelijk uitgezet.
Lees ook: België versnelt uitzettingen Marokkanen
Daarnaast verlieten 5740 mensen Nederland zonder overheidstoezicht. Dit maakt het lastig om uitzettingen te volgen, omdat de autoriteiten niet weten waar deze mensen naartoe gaan.
Zwitserse overlijdt na contact met hond in Marokko
Marokkaanse spelers verdwijnen tijdens WK in Europa
Tienduizenden woningen leeg in Noord-Marokko
Lamine Yamal is Marokkaan!
Douanegids 2025: nieuwe regels voor Marokkaanse diaspora
EasyJet start nieuwe wintervluchten naar Marokko
Nederlandse kinderopvang schuldig aan dood 2-jarige Amin
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel