Zoeken

Mark Rutte wil naar Marokko voor migratiedeal

5 juni 2023 - 12:00 - Wereld

©

Premier Mark Rutte doet er alles aan om met een substantieel pakket maatregelen te komen om de migratie in te dammen. Hij verwacht dat het kabinet er binnen een paar weken uit is en onderstreept dat hij de belofte die hij als VVD-leider deed niet is vergeten. Hij wil zelfs binnenkort naar Marokko gaan om afspraken te maken.

Op het ledencongres in november beloofde Rutte een substantiële verlaging van de asielinstroom waar vooralsnog geen sprake van is. Zaterdag kwam hij tijdens de Liberale Open Dag in Apeldoorn daarom zwaar onder vuur te liggen van kritische VVD-leden.

Lees ook: Nederlandse delegatie naar Berkane om band met Marokkaanse gemeenschap te verbeteren

Voor Rutte is het vooral van belang dat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt wordt ingedamd. De hogere instroom leidt volgens hem tot drie grote praktische problemen: de asielketen en het onderwijs lopen vast en het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland komt onder druk te staan, schrijft Trouw.

De pogingen van Rutte om de asielinstroom omlaag te krijgen hebben tot nog toe geen vruchten afgeworpen, maar volgens hem ziet de toekomst er goed uit. Met Servië, Albanië en Montenegro zijn al afspraken gemaakt om de doorstroom van asielzoekers te beperken. Daarnaast hoopt hij ook nog op een nieuwe overeenkomst met Tunesië en is hij van plan binnenkort naar Marokko te gaan om over deze problematiek te praten.

Lees ook: Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

Vrijdag meldde de NOS dat de Marokko-deal die vorig jaar werd gesloten om afgewezen asielzoekers weer naar hun thuisland te sturen maar weinig effect heeft. Slechts kleine aantallen overlastgevende asielzoekers blijken te zijn uitgezet. Rutte zegt daarover dat het "ingewikkeld" is om afspraken te maken met het Rabat, maar volgens hem moet Nederland de zaken ook "beter organiseren".

Bladna.nl