Zoeken

Spelers met dubbele nationaliteit kracht van Marokko

3 december 2022 - 11:00 - Sport

©

Marokko heeft zich voor het eerst sinds 1986 geplaatst voor de 8e finales van het WK door Canada met 2-1 te verslaan op donderdag. Het koninkrijk dankt deze historische overwinning grotendeels aan zijn spelers met een dubbele nationaliteit.

Twee doelpunten van Hakim Ziyech en Youssef En-Nesyri verzekerden Marokko van een plaats bij de laatste 16. Voor de Marokkaanse fans is het succes een verdienste van de Marokkaanse diaspora, want 14 van de 26 spelers die deelnamen aan het WK in Qatar werden in het buitenland geboren of wonen er. Naast Hakim Ziyech, die in Nederland is geboren, zijn Achraf Hakimi, Sofiane Boufal en Noussair Mazraoui respectievelijk in Spanje, Frankrijk en Nederland geboren. Ayman El Felyani, een student uit Tetouan, zei in een interview met Middle East Eye dat hij nationaliteit een rekbaar begrip vindt en dat "het niet uitmaakt of de voetballers op Mars geboren zijn of niet".

Lees ook: Marokko verslaat Canada en gaat door naar 8e finale

"Het huidige team, vooral de spelers die een dubbele nationaliteit hebben of hun hele leven in het buitenland hebben doorgebracht, zijn vertegenwoordigers van Marokko zolang ze van het land houden en bijdragen aan het succes ervan", zegt Fatima-Ezzahra Hayad, marketingspecialist in Salé. Ze benadrukt dat Achraf Hakimi, de beste verdediger in Europa dit seizoen, dynamiek toevoegt aan het team.

Lees ook: Marokko speelt 8ᵉ finale tegen Spanje op WK

Volgens Mohamed Ben Moussa, hoogleraar communicatie aan de Universiteit van Sharjah, zijn het de vele reizen en huwelijken van Marokkanen die de banden tussen het thuisland en de Marokkaanse diaspora verder aanhalen. "In een Marokkaanse familie is het gebruikelijk dat een of meer familieleden in het buitenland wonen. Het huidige nationale team vertegenwoordigt dit fundamentele aspect van de Marokkaanse identiteit. Wonen in het buitenland en het succes dat deze voetballers hebben is inderdaad een extra reden om trots te zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team