Zoeken

Dries Boussatta: "het zal 50-50 zijn" tussen Marokko en Spanje

6 december 2022 - 15:00 - Sport

©

Marokko doet het goed op het WK in Qatar. Voormalig Ajax-spelers Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui spelen vandaag dinsdag tegen Spanje. "Het is de eerste keer in 36 jaar dat we bij de laatste 16 staan", aldus Dries Boussatta, oud-speler van AZ en Telstar. Hij denkt dat Marokko 50% kans maakt.

In 1998 werd Boussatta de eerste speler van Marokkaanse afkomst die voor het Nederlands elftal speelde. Hij heeft in totaal drie caps voor Nederland gemaakt, maar zijn hart ligt nog steeds bij Marokko. "Als Nederland en Marokko elkaar in de finale treffen, zal ik voor Marokko juichen, als Marokko het niet haalt, hoop ik dat Nederland wereldkampioen wordt.", vertelt hij aan nhnieuws.

Lees ook: Spaanse krant spot met Marokkaanse binationals

Als eigenaar van een koffieketen met verschillende winkels in Amsterdam keek hij in zijn café naar de laatste groepswedstrijd. "Dan heb ik een trainingsjack van Marokko aangetrokken om het team te steunen. Spanje is een tegenstander van wereldklasse. Het zal echt 50-50 zijn. Maar ze hebben grote problemen met voetballen tegen goed georganiseerde tegenstanders."

Veel zal afhangen van de vorm van Ziyech, denkt Boussatta. "Hij moet in zijn vrije rol spelen. De kracht van de Marokkanen ligt vooral in de vechtlust van de spelers. Een voorbeeld hiervan is de in Huizen geboren middenvelder Sofyan Amrabat. Hij is van groot belang voor Marokko. De wedstrijd tegen de ijzeren middenvelders van Spanje zal het verschil zijn tussen winnen en verliezen."

Ook de aanwezigheid van de fans, die in Marokko de "12e speler" worden genoemd, zijn van belang. “Louis van Gaal klaagde over het gebrek aan Nederlandse fans in Qatar, maar er zijn wel meer dan genoeg Marokkaanse fans in Qatar aanwezig. Voetbal leeft sowieso erg in Marokko. Dit is momenteel niet het geval in Nederland. Hier in Nederland merk je momenteel nauwelijks iets van het WK, in Marokko is dat anders," zegt Boussatta.

Lees ook: Marokko-Spanje: "We gaan met onze kwaliteiten, waarden en zonder complexen"

"Het is hetzelfde als de Afrika Cup. Je kunt het echt niet vergelijken met Nederland. Nu, tijdens de wedstrijd, zullen de straten verlaten zijn, de winkels gesloten en de cafés overvol. Als het fluitsignaal in Qatar om 16.00 uur klinkt, zal het hele land tot stilstand komen. Iedereen zal stiekem meekijken op zijn mobiele telefoon, tablet of ander scherm. Zo gaat dat in Marokko."

Bladna.nl