Zoeken

Spanje weigert verdachte aan Marokko uit te leveren

20 januari 2023 - 14:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse man mag niet worden uitgeleverd aan Marokko, zo heeft het Nationaal Gerechtshof in Spanje bepaald. Hij wordt er door de Marokkaanse autoriteiten van beschuldigd vanuit Nador illegaal migranten uit Sub-Sahara Afrika naar Europa te hebben gebracht.

Het Nationaal Gerechtshof heeft vrijdag het verzoek van het openbaar ministerie van het Hof van Beroep van Nador verworpen, bericht La Vanguardia. De uitlevering van de verdachte zou zijn fundamentele rechten op "rechtsbescherming, een proces met alle waarborgen, persoonlijke vrijheid en vrijheid van verblijf en verkeer" schenden, aldus het gerechtshof.

Lees ook: Spanje levert mensensmokkelaar uit aan Marokko

De verdachte werd in augustus in Roquetas de Mar (Almería) gearresteerd en zou volgens Marokko sinds 2009 bij de smokkel van migranten betrokken zijn. Hij zou tot drie maal per week migranten van Nador naar Europa hebben vervoerd in rubberboten voor 15.000 tot 20.000 dirham.

De Audiencia Nacional, dat het Marokkaanse verzoek afwees, benadrukte dat volgens de rechtspraak van het Constitutionele Hof, juridische beoordeling vereist is voordat een uitlevering kan worden toegestaan. De voorzitter van de strafkamer, Alfonso Guevara, was het niet eens met deze beslissing. Hij verzocht om de uitlevering van de verdachte, zodat deze kan worden berecht voor de oprichting en deelname aan een criminele organisatie en mensenhandel.

Lees ook: Spanje ontzegt staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

Het Nationaal Gerechtshof had zich volgens Guevara kunnen laten leiden door de uitspraak van de strafkamer van mei 2022, die niet in strijd was met de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof. Deze oordeelde dat het internationaal aanhoudingsbevel dat door een Marokkaanse openbare aanklager was uitgevaardigd "in overeenstemming was met de uit de Europese rechtspraak voortvloeiende rechtsleer".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team