Zoeken

Spanje ontzegt staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

11 mei 2022 - 20:20 - Wereld

©

Volgens een onderzoek van het Spaanse Nationaal Inlichtingencentrum (CNI) weigerde een rechtbank in 2020 het Spaanse staatsburgerschap aan een Marokkaan die in Las Palmas de Gran Canaria woont, wegens zijn vermeende banden met de Marokkaanse inlichtingendienst (DGST).

De rechtbank stelt in het vonnis, gepubliceerd op 27 januari 2020 en beschikbaar voor Publico, dat de Marokkaan minstens acht jaar lang, tussen 2 juni 2008 en 8 juli 2016, samenwerkte met de Marokkaanse inlichtingendienst, en "verschillende activiteiten ontplooide die in strijd zijn met het algemeen belang". De relatie met de Marokkaanse inlichtingendienst begon met zijn neef, het hoofd van het Algemeen Directoraat voor Studies en Documentatie van het Marokkaanse Consulaat in Las Palmas de Gran Canaria, dat rapporteert aan de Marokkaanse inlichtingendienst.

Lees ook: Pegasus: 15.000 documenten gestolen uit telefoon Pedro Sanchez

In 2013 had de Marokkaan het Spaanse staatsburgerschap aangevraagd nadat hij al meer dan tien jaar in Spanje woonde. Op dat moment ontdekte het Nationaal Inlichtingencentrum (CNI) dat hij banden had met de Marokkaanse inlichtingendienst. Op basis daarvan verzocht het CNI het Spaanse ministerie van Justitie in zijn onderzoeksrapport van 23 juni 2016, hem de Spaanse nationaliteit niet toe te kennen, waardoor de aanvraag van de Marokkaan op 4 juni 2018 werd afgewezen.

Tegen de beslissing van het ministerie van Justitie stelde de Marokkaan administratief beroep in. De Audiencia Nacional bekrachtigde anderhalf jaar later het ministeriële besluit. De president van de regering van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, verzekerde dat dit bewijst dat Marokko in Spanje infiltreert om de nationale belangen te schaden.

Lees ook: Spaanse minister Arancha Gonzales Laya bespioneerd tijdens crisis met Marokko

"Deze situatie is verontrustend," zei Víctor Torres, refererend naar vermoedens dat Marokko achter het hacken van de telefoons van Pedro Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles zit. Ook betreurde hij het dat geen enkele afgevaardigde van de Canarische Eilanden aanwezig was op de vergadering van de Spaanse en Marokkaanse delegaties in Rabat op vrijdag om een meer doeltreffende strategie tegen de migratiestromen uit te stippelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team