Zoeken

Spanje weigert Marokkaan uit te leveren

3 juli 2023 - 19:30 - Wereld

©

Het Spaanse nationale gerechtshof heeft de uitlevering geweigerd van een Marokkaan aan Marokko. De man wordt ervan verdacht een Spaanse crimineel, die veroordeeld werd tot 58 jaar gevangenisstraf voor moord, te hebben geholpen om Algeciras te verlaten en in het koninkrijk onder te duiken.

Het Spaanse gerechtshof weigerde de Marokkaan uit te leveren, ondanks de goedkeuring van de Ministerraad in januari van dit jaar. In de beslissing van 25 mei, waar El Periódico de España toegang tot had, werd het uitleveringsverzoek van de rechtbank in Tetouan afgewezen. De verdachte is ook het onderwerp van een onderzoek door de provinciale rechtbank van Barcelona voor diefstal met geweld, verwondingen en ontvoering.

Lees ook: Israël vraagt uitlevering in Marokko gearresteerde Israëliër

Marokko vroeg om de uitlevering van de man omdat hij een Spaanse crimineel, veroordeeld voor autodiefstal en moord, hielp ontsnappen uit een ziekenhuis in Algeciras in november 2018 en illegaal het koninkrijk binnensmokkelde met een vissersboot in ruil voor 3000 euro. De voortvluchtige slaagde erin om een strand in Fnideq te bereiken. Hij deed zich een tijdlang voor als toerist maar werd uiteindelijk gelokaliseerd en gearresteerd.

Lees ook: Marokko arresteert moordenaar van Albanees maar weigert uitlevering

Voor het helpen van een veroordeelde buitenlander, riskeert de verdachte in Marokko een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar en een boete. Maar in Spanje worden zijn handelingen niet beschouwd als een misdrijf of een misdaad. De Marokkaan zou enkel vervolgd kunnen worden als wordt bewezen dat hij op de hoogte was van de misdaden begaan door de Spaanse voortvluchtige.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team