Zoeken

Spanje levert mensensmokkelaar uit aan Marokko

10 januari 2023 - 07:00 - Wereld

©

De Spaanse justitie zal dinsdag hoogstwaarschijnlijk de uitlevering goedkeuren van Yassine Salhi aan Marokko. De Spaanse Marokkaan wordt ervan beschuldigd de leider te zijn van een criminele bende die zich bezighoudt met het smokkelen van migranten naar Europa.

De uitlevering zal worden toegestaan op basis van de overeenkomst die beide landen in januari 2009 hebben ondertekend. De hoorzitting voor zijn uitlevering vindt dinsdag plaats bij de nationale rechtbank. Marokko, dat om de uitlevering van Salhi heeft verzocht, beschuldigt hem van lidmaatschap van een criminele organisatie en smokkel van migranten. De Spaanse autoriteiten hadden op 11 oktober toestemming gegeven voor zijn uitlevering, maar Yassine Salhi verzette zich daartegen en legde de zaak voor aan de nationale rechtbank, die ter zake bevoegd is, schrijft The Objective.

Lees ook: Marokkanen betalen tot 10.000 euro voor jetski-oversteek naar Spanje

Salhi werd op 17 augustus gearresteerd in de buurt van Almeria. Hij wordt beschuldigd van het leiden van een criminele organisatie die zich bezighoudt met de smokkel van migranten uit sub-Sahara Afrika. Hij werd in voorlopige hechtenis genomen. Volgens het openbaar ministerie hielp hij hen om Marokko via Nador te verlaten in opblaasbare motorboten richting Europa. De prijs die voor de oversteek werd gevraagd varieert van 15.000 tot 20.000 dirham per persoon.

Volgens het openbaar ministerie was het netwerk sinds 2009 actief en organiseerde het tot drie oversteken per week. Deze daad is strafbaar op grond van artikel 294 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht. Daarom heeft de procureur-generaal des Konings in juni bij het hof van beroep van Nador een arrestatiebevel tegen Salhi uitgevaardigd. De Marokkaanse ambassade in Spanje heeft op 19 september, een maand na zijn arrestatie, om zijn uitlevering verzocht.

Lees ook: "De Algerijn" ontsnapte aan uitlevering door Marokkaanse nationaliteit aan te vragen

Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen er in 2021 39.157 migranten illegaal Spanje binnen. Eind augustus 2022 waren dat er 16.718.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team