Zoeken

Marokkaanse mensensmokkelaar vraagt asiel aan in Spanje

13 januari 2023 - 13:00 - Wereld

©

Een Marokkaan die ervan wordt beschuldigd een criminele organisatie te leiden die zich bezighoudt met mensenhandel, heeft zich dinsdag tijdens een zitting bij de Spaanse Nationale Rechtbank tegen zijn uitlevering verzet. Hij vroeg asiel aan in Spanje, omdat hij vreest dat zijn rechten in Marokko geschonden zullen worden.

De Spaanse nationale rechtbank heeft dinsdag de uitlevering van Yassine Salhi aan Marokko behandeld. De Marokkaan wordt door het koninkrijk opgeëist voor het illegaal naar Europa vervoeren van migranten uit sub-Sahara Afrika via Nador, in ruil voor 15.000 tot 20.000 dirham. Samen met zijn netwerk smokkelde hij sinds 2009 migranten en organiseerde hij daarvoor een drietal oversteken per week met opblaasboten, aldus het Marokkaanse openbaar ministerie.

Lees ook: Spanje levert mensensmokkelaar uit aan Marokko

De verdachte werd op 17 augustus in Roquetas de Mar (Almeria) gearresteerd. Hij verklaarde dat hij asiel heeft aangevraagd in Spanje, omdat de aanklacht tegen hem een "verzonnen verhaal iw van de Marokkaanse geheime diensten" vanwege zijn activisme.

Lees ook: Marokko levert Fransman uit aan VS op vraag van FBI

Volgens het Spaanse openbaar ministerie werd er voldaan aan alle voorwaarden van de uitleveringsovereenkomst die beide landen in 2009 hebben ondertekend. De verdediging van de Marokkaan verwees tijdens de zitting naar de mensenrechtenschendingen in Marokko en in de Maghreb-regio in het algemeen, om zich tegen zijn uitlevering te verzetten. Dat argument werd echter verworpen door het Spaanse openbaar ministerie, dat van oordeel is dat de schendingen onvoldoende bewezen zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team