Zoeken

Spanje weigert asiel aan Marokkaanse kickbokser

18 maart 2024 - 10:00 - Wereld

©

De Spaanse Nationale Hoge Raad heeft het beroep van een jonge Marokkaanse asielzoeker afgewezen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had hem eerder al asiel en subsidiaire bescherming ontzegd.

De rechtbank oordeelde dat de aanvraag van de man "niet is gebaseerd op ras, religie, nationaliteit, politieke overtuiging, etnische groepsband, geslacht of seksuele geaardheid." De uitspraak, ingezien door El Faro de Ceuta, stelt: "Hij is uitsluitend om professionele en economische redenen uit Marokko vertrokken."

Lees ook: Op luchthaven Madrid wordt verscheuren paspoort een manier om asiel aan te vragen

De Hoge Raad benadrukt dat de beslissing van het ministerie "voldoende gemotiveerd is" en dat S. "zich tegen deze afwijzing heeft kunnen verweren." Tevens oordeelt de rechtbank dat er geen gevaar voor vervolging is als S. terugkeert naar Marokko. "De noodzaak aan internationale bescherming, in de vorm van asiel of subsidiaire bescherming, is niet bewezen," aldus de uitspraak. De jongeman heeft volgens de rechtbank "niet aangetoond dat er uitzonderlijke omstandigheden zijn die humanitaire gronden rechtvaardigen."

Lees ook: Sterke toename uitzetting Marokkaanse asielzoekers uit Nederland

S. is een van de honderden jongeren die op 17 mei 2021 Ceuta binnenkwamen. De jongeman verliet Marokko in de hoop op een betere toekomst in Spanje. In zijn thuisland was hij actief als kickbokser en behaalde hij in 2017-2018 zelfs de halve finale van het nationale kampioenschap. De droom van S. spatte uiteen toen de eigenaar van zijn club zijn plek aan een andere vechter verkocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team