Zoeken

Spanje: "Marokko heeft meest volhardende spionnen"

24 december 2023 - 14:00 - Wereld

©

De Spaanse inlichtingendienst CNI heeft onthuld dat in de afgelopen tien jaar zeker zeven Marokkaanse spionnen actief waren op Spaans grondgebied.

Deze agenten, werkend voor de Marokkaanse inlichtingendiensten, worden beschouwd als de "meest volhardende" spionnen in vergelijking met hun Russische en Chinese tegenhangers. De Russische spionnen worden gekenmerkt als de "meest agressieve" en de Chinese als de "stilste".

Lees ook: Spanje weigert nationaliteit aan "Marokkaanse spion"

De CNI heeft vastgesteld dat de Marokkaanse agenten over een uitgebreid netwerk van medewerkers en informanten beschikten. Dit leidde tot het weigeren van de Spaanse nationaliteit aan zeven Marokkanen verdacht van spionage voor Rabat. Zo weigerde het Spaanse Nationale Hof op 9 oktober de nationaliteit te verlenen aan een Marokkaan op basis van een rapport van de CNI dat onthulde dat hij al minstens 25 jaar voor de Marokkaanse inlichtingendienst werkte.

Lees ook: Arrestaties in Nederland voor lekken staatsgeheimen aan Marokko

Het Spaanse gerecht had onlangs al een soortgelijke beslissing genomen, verwijzend naar het bestaan van spionnen die de activiteiten van Sahrawi-separatisten in Spanje monitoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team