Zoeken

Spaanse rechtbank weigert Marokkaan uit te leveren aan Marokko

31 oktober 2023 - 12:00 - Wereld

©

Het Spaanse Nationale Hof heeft de uitlevering van een Marokkaanse onderdaan aan Marokko geweigerd. De man werd in november 2022 in Tenerife gearresteerd en werd door de Marokkaanse justitie gezocht voor moord, illegaal wapenbezit en drugshandel.

De verdachte zat in voorlopige hechtenis in Tenerife van 22 november tot 30 december 2022, waarna hij voorwaardelijk werd vrijgelaten met de verplichting om zich wekelijks bij de politie te melden. Het Spaanse gerecht besloot ook zijn paspoort in te trekken zodat hij het land niet kon verlaten, meldt Ok Diario.

Lees ook: Marokko eist uitlevering consulaire medewerker die 230.000 euro verduisterde

Marokko verdenkt de man ervan een drugshandelaar in 2014 te hebben vermoord. Het slachtoffer werd in de nek en het hoofd geschoten en overleed aan zijn verwondingen. Onderzoek toonde aan dat het slachtoffer betrokken was bij een drugssmokkel waaraan ook de verdachte deel had genomen. Rabat had onmiddellijk na zijn arrestatie een uitleveringsverzoek ingediend.

Lees ook: Nederland blokkeert uitlevering in Spanje opgepakte Marokkaanse Nederlander

In juli had het Nationale Hof het verzoek om de verdachte uit te leveren aan Marokko geaccepteerd. Destijds had zijn verdediging bezwaar gemaakt, met het argument dat in Marokko de doodstraf nog steeds bestaat en dat de verdachte deze straf kon krijgen. Het hof kwam uiteindelijk terug op haar besluit omdat het internationale arrestatiebevel uitgegeven door Marokko geen specifieke informatie bevatte over de datum en plaats van het misdrijf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team