Zoeken

Israël vraagt uitlevering in Marokko gearresteerde Israëliër

30 juni 2023 - 20:00 - Wereld

©

Israël heeft Marokko verzocht om de uitlevering van Nassim Khalibat, een 21-jarige Israëlische burger die in januari in Rabat werd gearresteerd en sinds maart 2022 wordt gezocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij een bomaanslag, gepleegd in Nazareth in 2021.

Ondanks het ontbreken van een uitleveringsverdrag tussen Israël en Marokko, zou het Marokkaanse gerecht deze aanvraag van de Israëlische autoriteiten hebben goedgekeurd. De uitlevering moet enkel nog worden gevalideerd door het ministerie van Justitie, meldt Ynetnews. Het medium benadrukt dat dit een primeur is sinds de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen in december 2020 in het kader van de Abraham-akkoorden.

Lees ook: "De Algerijn" ontsnapte aan uitlevering door Marokkaanse nationaliteit aan te vragen

Nassim Khalibat, die afgelopen januari in Rabat werd gearresteerd, is een inwoner van Basmat Tab’un die zijn land ontvluchtte na een bomaanslag te hebben gepleegd tegen een gebouw van het ministerie van Gezondheid in Nazareth op 8 november 2021, met hulp van zijn broer en een vriend. Deze laatste twee werden gearresteerd en veroordeeld door de rechtbank van Nazareth.

Lees ook: Superkartel opgerold in Dubai: Nederland vraagt uitlevering Marokkaan

Khalibat ontkent de feiten die hem worden aangerekend en claimt zijn onschuld. In afwachting van zijn uitlevering zit hij vast in de gevangenis van Salé. Hij zou bij zijn familie hebben geklaagd over de slechte detentieomstandigheden en het feit dat hij sinds zijn opsluiting geen bezoek heeft ontvangen van de Israëlische consul in Marokko, Dorit Reuveni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team