Zoeken

Spanje vreest ’invasie’ Marokkanen

23 september 2023 - 11:00 - Wereld

©

Spanje zet zich schrap voor een mogelijke toestroom van Marokkaanse migranten, na de verwoestende aardbeving in Marokko op 8 september. Al jaren waarschuwt de Civiele wacht van Almeria voor een golf van migranten en dringen ze aan op meer menselijke, materiële en sanitaire middelen.

Víctor Vega, provinciesecretaris van de afdeling van de Verenigde Civiele Wacht Associatie (AUGC) in Almeria, sprak over deze vrees met The Objective. "Deze migranten kunnen van grote waarde zijn voor een land op zoek naar arbeidskrachten. Maar wat we zien, is dat mensen twee jaar clandestien en onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven en werken voordat ze een verblijfs- of woonvergunning krijgen."

Lees ook: Aardbeving in Marokko: Felipe VI steunt "dierbare broer" Mohammed VI

Vorige week prees de Andalusische regeringsafgevaardigde, Pedro Fernández, de Guardia Civil van Almería voor hun effectieve optreden aan de Andalusische kust, "waar de meeste boten aankomen". Hierdoor konden grotere migrantenstromen tot nu toe worden voorkomen. De AUGC reageerde verontwaardigd op deze uitspraken, aangezien eerdere verzoeken voor overleg met de overheid van Almeria over dit onderwerp nooit werden ingewilligd. Na drie jaar strijden voor betere werkomstandigheden en de zorg voor migranten, heeft de Civiele wacht van Almeria de hoop verloren.

Na de aardbeving in Marokko vreest men dat veel Marokkanen zullen proberen de Spaanse kusten te bereiken met kleine boten. Meestal komen vier tot acht boten tegelijk aan op de Andalusische stranden. Door een tekort aan personeel kan de Civiele wacht deze massale aankomsten niet aan en, vanwege ontoereikende middelen, kunnen ze de snelle boten, die tot 110 km/u kunnen halen, niet onderscheppen.

Lees ook: Internationale reacties op aardbeving Marokko: "Wij staan klaar om te helpen"

De burgemeester van El Ejido benadrukte het belang van een doordacht migratiebeleid. "We moeten de capaciteit van detentiecentra verhogen, uitzettingsprocedures versnellen en alleen dan kunnen we legale en geordende immigratie, gekoppeld aan arbeidsgeschiktheid, ondersteunen, zoals onze wetgeving vereist en wat redelijk is." Vega waarschuwt tevens voor een mogelijke migrantenstroom uit Libië, na de overstromingen in Derna die al meer dan 11.300 levens hebben geëist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team