Zoeken

Internationale reacties op aardbeving Marokko: "Wij staan klaar om te helpen"

9 september 2023 - 15:40 - Marokko

©

De verwoestende aardbeving in Marokko, die meer dan 820 levens heeft geëist, heeft wereldwijd reacties losgemaakt. Verschillende staatshoofden en regeringsleiders hebben hun medeleven betuigd en hulp aangeboden aan de getroffen bevolking.

De Spaanse premier Pedro Sanchez drukte via social media zijn solidariteit en steun uit aan het Marokkaanse volk, terwijl de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde dat Turkije "klaar staat om alle vormen van ondersteuning te bieden." De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak ook van solidariteit met Marokko in deze tragische tijd en bood zijn diepste condoleances aan Koning Mohammed VI.

Lees ook: Aardbeving Marokko: dodental stijgt boven 800

De Franse president Emmanuel Macron, die onderweg is naar de G20-top in New Delhi, toonde zich "geschokt" en bood de hulp van Frankrijk aan. De Italiaanse premier Giorgia Meloni en de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed ben Zayed, betuigden ook hun medeleven. Uit Rusland kwamen "oprechte condoleances" van president Vladimir Poetin, terwijl de Indiase premier Narendra Modi, zei dat zijn "gedachten bij het Marokkaanse volk zijn."

In een verklaring zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat zijn organisatie klaarstaat om te helpen met de directe gezondheidsbehoeften. Ook de president van de Afrikaanse Unie, Moussa Faki Mahamat, en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking uitten hun medeleven en riepen op tot een spoedig herstel voor de gewonden.

Lees ook: Marokko getroffen door "zwaarste aardbeving in eeuw"

Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er zeker 820 doden en 672 gewonden gevallen, waarvan 205 in kritieke toestand. De aardbeving had een kracht van 7 op de schaal van Richter en vond plaats op vrijdagavond om 23:11 uur lokale tijd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team