Zoeken

"VIP-reis" van Marokko naar Spanje voor 5000 euro

17 augustus 2022 - 16:20 - Wereld

©

Kandidaat-migranten maken in de zomer massaal gebruik van jetski’s om Spanje illegaal te bereiken. Sinds mei zijn ongeveer 20 migranten gearresteerd, de laatste arrestatie vond zondag plaats in Almeria.

Nu de stranden volgepakt zijn met toeristen, maken mensensmokkelaars hiervan gebruik om hun slag te slaan. Het fenomeen van de de jetski om illegaal naar Spanje te reizen is niet nieuw, maar het baart de veiligheidsdiensten zorgen omdat de machines moeilijk te stoppen zijn en ze de veiligheid van andere boten en zwemmers in gevaar brengen.

Lees ook: Één op drie Marokkanen wil Marokko verlaten

"De maffia maakt al lange tijd gebruik van jetski’s", zeggen bronnen tegen La Razón. Ze waarschuwen voor de grote stroom migranten die de laatste weken op jetski’s in Spanje aankomt, met name aan de kust van Almeria. Zondag zijn drie migranten van Noord-Afrikaanse afkomst gearresteerd toen zij met een jetski de kust van Almeria probeerden te bereiken. Op dezelfde dag werd in Algeciras een andere migrant van Marokkaanse afkomst gearresteerd, na een lange achtervolging op zee.

Lees ook: Zes Marokkanen waaronder vrouw gegijzeld in Sebta

Deze voorvallen komen bovenop ten minste drie andere arrestaties die in de afgelopen maanden werden geregistreerd. "Omdat ze sneller zijn, verkiezen mensen die het zich kunnen veroorloven deze optie boven de kajaks," zeggen dezelfde bronnen. Migranten betalen 5000 euro om de oversteek aan boord van een jetski’s te kunnen maken, in vergelijking met 1000 of 2000 euro om dat aan boord van een kajak te doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team