Zoeken

Spanje bevestigt verhoor Polisario-leider

5 mei 2021 - 20:20 - Wereld

©

Er bestaat geen twijfel meer over de dagvaarding van Brahim Ghali, de leider van de Polisario die sinds 21 april in Logroño in het ziekenhuis ligt. De onderzoeksrechter Santiago Pedraz Gomez in Madrid heeft inderdaad een dagvaarding uitgevaardigd voor zijn hoorzitting op 5 mei, evenals die van andere invloedrijke leden van de onafhankelijkheidsbeweging.

Volgens bronnen die dicht bij de zaak staan, heeft de Spaanse rechtbank de separatistische leider gedagvaard die in het ziekenhuis van San Pedro de Logroño is opgenomen, meldt EFE. Rechter Santiago Pedraz Gomez heeft een dagvaarding voor zijn hoorzitting op 5 mei uitgevaardigd, evenals die van andere invloedrijke leden van de Polisario-beweging. De dagvaarding kwam er na een klacht van El Fadel Breika, één van hun dissidenten, wegens "ontvoering, willekeurige detentie en foltering" in de gevangenissen van Tindouf.

Tijdens de 43ᵉ zitting van de VN-Mensenrechtenraad (HRC) in 2020 in Genève, stelde deze blogger en mensenrechtenactivist "de onderdrukking en ernstige mishandelingen door beulen van de Polisario tegen de inwoners van Tindouf onder de passieve blik van de autoriteiten van het gastland" aan de kaak. Hij veroordeelde ook "het stilzwijgen van de zogenaamde verdedigers van het Sahrawi-volk over de misbruiken en schendingen die door de leiders van de Polisario tegen de Sahrawi’s zijn begaan, met de medeplichtigheid van de Algerijnse veiligheidsdiensten om elke afwijkende stem in de genoemde kampen het zwijgen op te leggen.

Sinds de leider van de Polisario in een ziekenhuis in Logroño, niet ver van Zaragoza, onder de schuilnaam Mohamed Ben Battouche, van Algerijnse nationaliteit, is opgenomen, eisen Spaanse slachtoffers van de terreurdaden van de Polisario zijn arrestatie. Sommigen van hen demonstreerden zelfs onder de ramen van zijn ziekenhuis afgelopen zaterdag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team