Zoeken

Marokko waarschuwt Spanje

24 mei 2021 - 17:40 - Wereld

©

De Marokkaanse ambassadeur in Spanje, Karima Benyaich, heeft de regering in Madrid gewaarschuwd voor een verdere verslechtering van de diplomatieke banden met Marokko als het Iberische buurland Polisario-leider Brahim Ghali in het geheim het land laat verlaten zonder hem voor een rechter te brengen. Ghali ligt sinds 18 april in een ziekenhuis in Logroño, onder de valse naam Mohamed Ben Battouche.

Volgens Benyaich is de kwestie rondom de Polisario-leider een test voor de onafhankelijkheid van de Spaanse justitie en zal de keuze van Spanje duidelijk maken of er in Madrid daadwerkelijk de wil bestaat om de diplomatieke crisis tussen beide landen op te lossen, meldt persbureau EFE. Een standpunt dat al eerder naar buiten is gebracht in een persbericht van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen.

"Spanje heeft helaas gekozen voor ondoorzichtigheid door achter de rug van Marokko op te treden, deze crimineel en beul te verwelkomen en te beschermen met humanitaire redenen als voorwendsel en daarmee de waardigheid van het Marokkaanse volk te ondermijnen", zegt de ambassadeur. Volgens haar vraagt Marokko niet om een gunst maar is er de hoop en de verwachting dat de "toepassing van de Spaanse wet wordt gerespecteerd" in de geest van partnerschap tussen Marokko en Spanje.

Afgelopen dinsdag heeft Marokko ambassadeur Benyaich teruggeroepen uit Madrid. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, zal ze pas terugkeren naar Spanje als de crisis rondom de leider van het Polisario-front is opgelost.

Bladna.nl