Zoeken

Marokko uit kritiek Spaanse diplomatie

4 mei 2021 - 15:00 - Wereld

©

De opgelopen spanningen tussen Marokko en Spanje over de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in het Spaanse plaatsje Logroño onder de schuilnaam Mohamed Ben Battouche, zijn nog niet gedaald. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, vindt dat Madrid een "à la carte relatie" onderhoudt met Marokko.

Sinds de ziekenhuisopname van de leider van de Saharaanse Arabische Democratische Republiek (SADR) in een ziekenhuis in Logroño op 21 april, zijn de verhoudingen tussen Marokko en Spanje flink verslechterd. Minister Bourita uitte tijdens een interview met persbureau EFE zijn teleurstelling over de handelswijze van de Iberische buurman. Hij heeft vragen gesteld aan zijn Spaanse ambtsgenoot over het toelaten van Ghali met een vals paspoort en het uitblijven van een reactie van het Spaanse ministerie van Justitie op de vele aanklachten die er in Spanje zijn ingediend tegen de Polisario-leider.

"We zullen zien of de realiteit en de oprechtheid van onze relatie niet zomaar een slogan is", zegt Bourita. Volgens de minister is het feit dat Spanje Brahim Ghali tot het land heeft toegelaten om humanitaire redenen, het bewijs dat de Spaanse regering de ogen sluit voor de wreedheden waar de Polisario-leider van wordt beschuldigd. "Hij is een verkrachter die slavernij, marteling, het gebruik van kindsoldaten en genocide heeft getolereerd en Spanje weet dit als geen ander", zegt Bourita. "Wil Spanje zijn relatie met Marokko opofferen voor deze persoon”, vraagt de minister zich hardop af.

Ook vindt Bourita het frappant dat men in Spanje blijkbaar is vergeten dat Marokko hun Iberische buren heeft gesteund toen Catalonië zich onder leiding van Europarlementariër Carles Puigdemont probeerde af te scheiden van Spanje. "Toen Spanje met separatisme te maken kreeg, was Marokko heel duidelijk op het hoogste niveau. We hebben elk contact en elke interactie met hen afgewezen terwijl we onze Spaanse partners op de hoogte brachten. Toen zij (de Catalanen, nota van de redacteur) vroegen om ontvangen te worden, eisten we de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Spaanse ambassade", vertelt de minister.

Verder vindt Bourita dat de Spanjaarden alleen de samenwerking met Marokko beogen als zij daar zelf iets aan hebben. "Als het gaat om plannen met Algerije en de Polisario, is Marokko niet op de radar, maar als het gaat om praten over migratie of terrorisme, wordt Marokko weer belangrijk", zegt de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team