Zoeken

Brahim Ghali teruggekeerd naar Algerije

4 juni 2021 - 10:40 - Wereld

©

Polisario-leider Brahim Ghali, die op 18 april met spoed in een ziekenhuis in Spanje werd opgenomen nadat hij Covid-19 had opgelopen, heeft op dinsdag 1 juni rond 21.30 uur het ziekenhuis van San Pedro in Logroño verlaten. Hij werd beschuldigd van foltering, verkrachting en schendingen van de mensenrechten en werd daarover gehoord door de onderzoeksrechter in Madrid, Santiago Pedraz Gomez.

De baas van de Polisario keerde dinsdagavond terug naar Algerije, na een behandeling van een aantal weken in het San Pedro Ziekenhuis in Logroño. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis begaf hij zich naar de luchthaven van Pamplona (Navarra) om een retourvlucht naar Algiers te nemen (speciale vlucht ARL 915). Hij reisde aan boord van een vliegtuig dat door Algiers was gecharterd, een civiele Hawker Beechcraft 1000 van Airlec Air Espace, een Franse particuliere onderneming die gespecialiseerd is in medisch vervoer.

De rechter van de Nationale Rechtbank, Santiago Pedraz, heeft Ghali kort voor zijn vertrek gehoord en gaf hem toestemming om Spanje te verlaten. Hij verwierp voor de tweede maal de door het openbaar ministerie gevraagde bewarende maatregelen, waaronder de intrekking van zijn paspoort en zijn voorlopige inhechtenisneming. Hij gaf aan dat de leider van de separatisten in vrijheid wordt vervolgd maar "lokaliseerbaar moet zijn en bereikbaar op een telefoonnummer".

Volgens Europa Press heeft Madrid Rabat op de hoogte gebracht van het vertrek van Brahim Ghali. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het vliegtuig van de "President van de Arabische Democratische Republiek Sahara (SADR)" toestemming gegeven om te opereren en om 1.30 uur (plaatselijke tijd) op te stijgen van de luchthaven van Pamplona naar de militaire luchthaven Boufarik in Algiers. Voor het begin van de hoorzitting was er reeds een poging om Ghali op te halen uit Spanje. Een vliegtuig van de Algerijnse Staat, dat vanuit Algiers op weg was naar Logroño, moest terugkeren op bevel van Spaanse militaire luchtverkeersleiders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team