Zoeken

Polisario-leider Brahim Ghali met spoed opgenomen in Spaans ziekenhuis

24 april 2021 - 20:20 - Wereld

©

In Spanje is de president van de Sahrawi Arabische Democraticsche Republiek (SADR), Brahim Ghali, met spoed in het ziekenhuis opgenomen. De Polisario-leider heeft van de Algerijnse autoriteiten bepaalde garanties gekregen om zich te kunnen verzekeren van zijn positie binnen de separatistenbeweging. Ghali zou onder een valse identiteit worden behandeld in een ziekenhuis in Logroño.

Ghali is volgens het tijdschrift Jeune Afrique op 21 april naar Spanje gevlogen om daar onder een schuilnaam te worden opgenomen in een ziekenhuis in de Spaanse plaats Logroño. Ook zou de Polisario-leider besmet zijn met het coronavirus waardoor zijn gezondheid flink is verslechterd.

Zijn evacuatie en ziekenhuisopname zouden op touw zijn gezet door Algerije. Zo zou er onmiddellijk een Algerijns medisch team zijn ingevlogen om de Polisario-leider van zorg te voorzien en is hij met een medisch vliegtuig van de Algerijnen naar Spanje gevlogen.

Nadat de Algerijnse autoriteiten met verschillende landen, waaronder Duitsland, hadden onderhandeld over een mogelijke ziekenhuisopname van Ghali, ging Spanje uiteindelijk in op het verzoek. In Spanje hebben voormalige leden van de Polisario een aanklacht ingediend tegen de separatistenleider wegens mensenrechtenschendingen.

Volgens het tijdschrift heeft Algerije de garantie van de Spaanse premier Pedro Sanchez gekregen dat Ghali niet vervolgd zal worden tijdens zijn verblijf in het land. De 73-jarige Polisario-leider lijdt al enkele jaren aan darmkanker.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team