Zoeken

2200 migranten omgekomen bij pogingen om Spanje te bereiken

2 januari 2021 - 10:00 - Wereld

©

In 2020 zijn minstens 2200 migranten omgekomen bij hun poging om Spanje te bereiken. In 85% van de gevallen gaat het om migranten die schipbreuk hebben geleden op weg naar de Canarische Eilanden. Hier zijn dit jaar 45 migrantenschepen ten onder gegaan.

Het aantal migranten dat in Spanje is aangekomen is in 2020 explosief gestegen. Omdat de Middellandse Zeekust van Zuid-Spanje dit jaar strenger wordt bewaakt, zijn migranten gedwongen om alternatieve routes naar Europa te zoeken, meldt Prensa. De kortste route naar de Canarische Eilanden is meer dan 100 kilometer vanaf de Marokkaanse kust. De sterke stroming in dit gedeelte van de Atlantische Oceaan maakt de overtocht extra gevaarlijk.

In totaal zijn er dit jaar 2170 migranten omgekomen die hebben geprobeerd om de oversteek naar Spanje te maken. In 2019 lag dit aantal op 893. Volgens een rapport van de ngo Caminando Fronteras zijn bij 45 schipbreuken op de route naar de Canarische Eilanden, 1851 migranten omgekomen (85%).

Helena Maleno, een activist die zich inzet voor de ngo, beaamt dat het hoge aantal doden wordt veroorzaakt doordat migranten steeds vaker kiezen voor de route naar de Canarische Eilanden. Volgens haar is een gebrek aan samenwerking tussen de reddingsdiensten van de betrokken landen (Spanje, Mauritanië, Senegal en Marokko) ook een belangrijke reden voor het hoge aantal doden. Hierdoor ontstaat er vertraging bij het opstarten van reddingsoperaties.

Cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten duidelijk zien dat er een flinke toename is van het aantal migranten dat via de eilandengroep het land binnen komt. Tussen 1 januari en 30 november zijn 19.566 migranten via de eilanden Spanje binnen gekomen, vergeleken met slechts 1993 mensen in 2019.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team