Zoeken

EU vergemakkelijkt visum voor Marokkanen in ruil voor terugkeer migranten

29 april 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Europese Unie (EU) ziet Marokko als een strategische partner in de strijd tegen illegale immigratie en wil het koninkrijk hier verder in ondersteunen. Dit blijkt uit een EU-document waar de Spaanse krant El País inzage in heeft gehad. Marokko wil erkenning voor zijn rol in het terugdringen van het aantal Afrikaanse migranten dat Europa bereikt en wil een soortgelijke deal met de EU als er met Turkije en Libië is gesloten.

In het document staat onder andere dat Marokko sinds 2018 "aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om de migratiestromen te beheersen en irregulier vertrek naar Spanje te voorkomen". Door de enorme toename van het aantal migranten op de Canarische Eilanden, is het voor de EU noodzakelijk om de samenwerking met Marokko te versterken en "langetermijndoelen te stellen". De unie wil vooral een betere samengewerking om Marokkaanse migranten te repatriëren naar Marokko. In 2019 is slechts 29% van de 35.000 uitgewezen Marokkaanse migranten daadwerkelijk uitgezet.

Verder wil de EU het makkelijker maken voor Marokkanen om een visum voor Europese landen te krijgen in ruil voor de opname van migranten uit andere Afrikaanse landen.
Marokko vraagt als land van herkomst, doorreis en bestemming van duizenden migranten, al langer om steun van de EU, omdat er veel materieel en mankracht wordt ingezet om illegale migratie aan de grenzen tegen te gaan. Volgens het document is er tussen 2020 en 2027 een investering van 3,5 miljard euro nodig om Marokko te helpen bij het bewaken van de grenzen.

De EU-lidstaten willen de financiële steun aan Marokko op de meerjarenbegroting verhogen. "Om voldoende financiële verplichtingen op het gebied van migratie te behouden, in overeenstemming met de verwachtingen van Marokko, zijn meer gedurfde oplossingen nodig, waaronder meer voordelige", staat er in het document. Ook wordt er vermeldt dat het groot verschil tussen de verwachtingen van Marokko en de wensen van de EU, het grootste struikelblok is in de samenwerking tussen Marokko en de EU op het gebied van migratie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team