Zoeken

Spanje zou standpunt over Sahara opnieuw kunnen wijzigen

14 juni 2022 - 17:40 - Wereld

©

De Spaanse regering wil van Marokko eisen dat het zich houdt aan de overeenkomst die op 7 april in Rabat werd bereikt, na de ontmoeting tussen de Spaanse president Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI. Sanchez dreigt terug te komen op zijn besluit inzake de Sahara, om een einde te maken aan de spanningen met Algerije.

Spanje is van mening dat de erkenning van het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara niets heeft opgeleverd. Integendeel het land heeft sindsdien alles, of bijna alles, verloren bij Algerije. Volgens Spaanse en buitenlandse diplomaten in Madrid is het buitenlandbeleid van Pedro Sanchez in Noord-Afrika een absolute mislukking, aldus El Confidencial. De krant schrijft dat Spanje Marokko moet dwingen om de verbintenissen na te komen, waartoe het zich in de gezamenlijke verklaring heeft verbonden.

Lees ook: Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI: "Sebta en Melilla zijn Spaans"

Volgens de krant moet Spanje een ultimatum stellen aan Marokko, om op zeer korte termijn de Spaanse soevereiniteit over Sebta en Melilla te erkennen, de viskwekerijen op de Chafarinas-eilanden te ontmantelen, en nog andere kwesties. Indien Rabat dit niet doet, moet Spanje terugkeren naar zijn neutrale positie inzake de Sahara, d.w.z. zijn steun aan het Marokkaanse autonomieplan intrekken, zodat het land haar betrekkingen met Algerije kan normaliseren en haar samenwerking op energiegebied kan versterken.

Algerije is Spanje blijven "straffen" voor de ommekeer in het standpunt over de Sahara. Op woensdag schortte Algiers zijn handel met Spanje op, maar veranderde van gedachten om een interventie van de Europese Commissie te voorkomen, die het besluit had betreurd en als "uiterst zorgwekkend" had omschreven.

Pedro Sanchez zelf maakte afgelopen woensdag voor het Congres nog een zeer positieve balans op van de eerste twee maanden sinds de nieuwe fase in de betrekkingen met Marokko. De Spaanse regeringsleider herinnerde aan de hervatting van het passagiersvervoer over zee in april, de heropening van de grenzen van Sebta en Melilla op 17 mei en de daling van de migratiestroom naar de Canarische eilanden.

Lees ook: Geen akkoord gevonden voor douane Sebta en Melilla

De heropening van de grenzen is echter nog niet voltooid en het goederenverkeer in Sebta en Melilla is nog niet hervat, omdat er nog geen handelsdouane is, zoals bepaald in punt 3 van de gemeenschappelijke verklaring, waarin de invoering van "passende douanecontrolemechanismen" wordt aangekondigd. Er is ook nog geen werk gemaakt van de in punt 6 van het document genoemde reactivering van de werkgroep voor de afbakening van de maritieme ruimten aan de Atlantische kust.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team