Zoeken

Spaanse journaliste werkte voor Marokkaanse geheime dienst

14 maart 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Spaanse journaliste Bárbara Barón zou tussen 2012 en 2017 voor de Marokkaanse geheime dienst hebben gewerkt. Haar vader Enrique Barón, was toen algemeen commissaris voor informatie van de nationale politie.

In een WhatsApp-gesprek van 24 september 2017, zei commissaris Enrique García Castaño, toenmalig hoofd van de Centrale Operationele Ondersteuningseenheid van de nationale politie, aan voormalig staatssecretaris Francisco Martínez van Veiligheid, dat de inlichtingendienst (CNI) "Ahmed Charai in de gaten houdt". Deze man zou de media beïnvloeden voor de Marokkaanse inlichtingendienst. Hij zou "vaak naar Spanje komen" om "[Enrique] Barón, [Samy] Cohen en de dochter van Barón te ontmoeten, die hij betaalt om artikelen te schrijven in de Observateur du Maroc", is te lezen in een samenvatting van de zaak.

Lees ook: Marokko en Spanje vergeten Pegasus-schandaal en versterken politiesamenwerking

Samy Cohen werd benaderd door El Confidencial en zei dat hij "geen relatie heeft met de heer Charai". Hij ontkende ook voor een geheime dienst te werken. Ahmed Charai is de eigenaar van Global Media Holding die het weekblad L’Observateur du Maroc uitgeeft en is volgens correspondentie en e-mails die in de herfst van 2014 op Twitter werden gepubliceerd, ook het hoofd public relations van het Directoraat-Generaal voor Studies en Documentatie (DGED), de Marokkaanse geheime dienst, geleid door Yassin Mansouri, een voormalige klasgenoot van Koning Mohammed VI. Enrique Baron wenste niet over het onderwerp te spreken, aldus dezelfde bron.

Barbara Barón zei nooit artikelen in L’Observateur du Maroc te hebben gepubliceerd. Ze was wel de Spaanse correspondent voor het weekblad en voor Pouvoirs d’Afrique, een ander tijdschrift uitgegeven door de groep van Ahmed Charai. In die hoedanigheid bereidde zij de reizen van Charai naar Madrid voor en vergezelde ze hem naar bepaalde ontmoetingen met politici, politieagenten, zakenlieden, media directies en communicatiedeskundigen. De journalist publiceerde jarenlang artikelen in een Madrileense krant die gunstig waren voor de Marokkaanse autoriteiten. Tot afgelopen januari schreef Charai ook columns in dezelfde krant.

Lees ook: EP-corruptieschandaal: arrestatiebevelen tegen Marokkaanse ambtenaren

Op verzoek van Charai liet Bárbara Barón op 15 september in de Spaanse media een foto publiceren van Abdellatif Hammouchi, het hoofd van de Marokkaanse inlichtingendienst, die het nieuwe hoofd van de CNI, Esperanza Casteleiro, in Rabat ontving. Een aantal uren later kondigden ook het officiële Marokkaanse persbureau MAP en het Spaanse agentschap EFE de in het grootste geheim georganiseerde ontmoeting aan. Het veroorzaakte veel ophef in Spanje, dat geleidelijk aan zijn lange crisis met Marokko te boven kwam.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team