Zoeken

Spanje laat klokkentoren Al Hoceima slopen

9 oktober 2023 - 20:00 - Wereld

©

Tijdens de zomervakantie heeft het Spaanse ministerie van Defensie in alle stilte de klokkentoren op de rots van Al Hoceima laten slopen. Het iconisch bouwwerk lag op slechts 700 meter van de Marokkaanse kust en 84 kilometer van Melilla.

Het kenmerkende silhouet van de rots van Al Hoceima is veranderd. Het besluit om de klokkentoren te verwijderen wordt gerechtvaardigd door de vergevorderde staat van verval waarin het verkeerde, met een hoge instortingsrisico, aldus het Spaanse ministerie van Defensie. De krant La Razón benadrukt dat de plannen voor de sloop al meer dan een jaar geleden, op 15 juni 2022, in gang waren gezet met een geschat budget van 240.797 euro.

Lees ook: Spanje gaat klokkentoren op rots Al Hoceima afbreken

Het bedrijf Acynia Engineering, het enige dat een bod deed op de openbare aanbesteding, kreeg de opdracht toegekend. Oorspronkelijk was de sloop gepland voor juni. Vanwege het ontbreken van een veiligheidsplan op de locatie, werd het project echter uitgesteld tot de zomer en uiteindelijk in augustus uitgevoerd. Bronnen binnen het ministerie beweren dat de toren geen "historische waarde" had en daarom niet zal worden herbouwd, mede vanwege "luchtvaartproblemen en belemmering voor helikoptermanoeuvres".

Lees ook: Spanje start met overbrenging stoffelijke resten uit graven rots Al Hoceima

De sloop van de klokkentoren is een nieuw bewijs van de verwaarlozing van de rots van Al Hoceima. Vorig jaar had het leger van Melilla de overblijfselen van 54 Spaanse soldaten, die op het eilandje begraven lagen, overgebracht naar een begraafplaats in de enclave. Een andere prominente plek op de rots, de Puerta del Varadero, stortte vijf jaar geleden in. Marokko blijft de rots van Al Hoceima, de Chafarinas-eilanden en Velez de la Gomera opeisen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team