Zoeken

Politie bestrijdt verhuis Mocro Maffia naar Catalonië (video)

29 oktober 2022 - 12:00 - Wereld

©

De Catalaanse Mossos d’Esquadra en de Spaanse politie arresteerden recent zeven criminelen die deel uitmaken van de Mocro Maffia, een drugsorganisatie die vooral actief is in Nederland en België. Ze worden beschuldigd van diefstal en het witwassen van geld.

Nadat drie geldautomaten in januari en oktober 2020 werden opgeblazen, begon de politie met een monitoring van de verdachten die er een dure levensstijl op nahielden "zonder enig zichtbaar inkomen". Onderzoekers ontdekten twee jaar later dat ze geld witwasten uit verschillende soorten illegale handels, meldt Diari de Girona.

Lees ook: Nederland "narcostaat 2.0" door Mocromaffia

De zeven Mocro Maffia-leden zijn van Marokkaanse afkomst en zijn gemiddeld 30 jaar oud. Ze "bezaten topklasse auto’s ter waarde van minstens 140.000 euro, dineerden in toprestaurants, huurden jetski’s en woonden in huizen met een maandelijkse huur van zo’n 3000 euro", verklaarde het hoofd van de Mossos. Het geld van de illegale handel werd witgewassen door de aankoop van luxe voertuigen en flats of nog door investeringen in legale bedrijven.

De arrestanten reisden regelmatig naar Nederland. "Ze leefden tussen hier en daar," zegt de nationale politie, die gelooft dat de verdachten een afdeling van de Nederlandse Mocro Maffia zijn die naar Catalonië waren verhuisd om de invloed van het criminele netwerk uit te breiden. Samenwerking met Europol leidde tot de arrestatie van twee personen in Den Haag die in het bezit waren van 2 miljoen euro aan contanten, en van vier andere personen in Catalonië.

Lees ook: Prinses Amalia mag huis niet uit door bedreigingen Mocro-maffia

De twee in Den Haag aangehouden criminelen hebben een lang strafblad voor drugshandel in andere Europese landen. Ze zijn in voorlopige hechtenis geplaatst. De vier in Catalonië gearresteerde personen en een vijfde verdachte die zich op 17 oktober op het politiebureau van Mataró meldde, zijn voorlopig in vrijheid gesteld. De Mocro Maffia, een "zeer gevaarlijk" crimineel netwerk, markeerde ook al zijn aanwezigheid langs de Costa del Sol in Andalusië, waar verschillende gewelddadige voorvallen hebben plaatsgevonden.

Bladna.nl