Zoeken

Spanje vraagt urgente repatriëring zieke gevangene uit Tanger

14 oktober 2022 - 20:00 - Marokko

©

Het Spaanse ministerie van Justitie heeft de procedure ingeleid voor de "dringende" repatriëring van een vrachtwagenchauffeur naar Spanje. De man heeft kanker en zit een celstraf uit in de gevangenis van Tanger.

De Spaanse trucker werd op 4 juli 2021 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor drugshandel. Hij bevindt zich sindsdien in de gevangenis van Tanger, maar hij verzocht omwille van zijn slokdarmkanker om een overplaatsing naar een gevangenis in Spanje, om daar de rest van zijn straf uit te zitten. "Doe iets, of ik sterf hier," zei hij aan zijn zus tijdens hun laatste gesprek.

Lees ook: Spaanse gevangene in Tetouan klaagt over mishandeling

De bevoegde rechter in Rabat heeft vorige week een kopie van het overplaatsingsverzoek van de gevangene opgestuurd naar een medewerker van het Spaanse consulaat-generaal in Tanger. "Zodra de Spaanse regering heeft ingestemd met de overdracht, zal ook de Marokkaanse regering hetzelfde moeten doen, waarna de overdracht door de politiediensten kan worden uitgevoerd", vertellen bronnen van het ministerie aan El Diario.

De familie diende op 19 juli 2021 tevergeefs een verzoek in voor gratie of overplaatsing bij het Spaanse consulaat-generaal in Tanger. Uit wanhoop heeft de familie daarna een verzoek gericht naar de koning van Spanje om te bemiddelen bij de Marokkaanse autoriteiten voor een snelle overbrenging van de gevangene.

Lees ook: Gevangenis Nador ontkent marteling gevangene

De vrachtwagenchauffeur is getrouwd en heeft drie kinderen, waarvan het jongste kind twee maanden na zijn veroordeling is geboren. Hij werd vanwege zijn zwakke gezondheid reeds verschillende keren gehospitaliseerd. Hij is 47 kilo afgevallen en zijn toestand verbetert maar niet, klaagt zijn familie. Met zijn overplaatsing hopen ze op betere zorg in Spanje. Volgens de Spaanse autoriteiten zaten er aan het eind van november vorig jaar 78 Spanjaarden vast in Marokkaanse gevangenissen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team