Zoeken

Marokko verwerpt benoeming wereld-Marokkaan op Spaans consulaat in Tetouan

23 november 2022 - 13:00 - Marokko

©

Marokko heeft zijn veto uitgesproken over de benoeming van de nieuwe visumofficier van het Spaanse consulaat-generaal in Tetouan, Abdelilah Lamri el Ayadi. De diplomaat heeft namelijk de Marokkaanse nationaliteit.

Het besluit tot de benoeming van Lamri is op 23 augustus gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad (BOE). De Spaanse ambtenaar is begin september naar Tetouan gegaan om met zijn diplomatieke paspoort in dienst te treden bij het Spaanse consulaat. Maar Marokko weigerde hem een verblijfsvergunning en diplomatieke status te erkennen, vertellen diplomatieke bronnen aan The Objective.

Lees ook: Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

"Marokko is van mening dat een binationale burger geen diplomatieke accreditatie kan hebben in dit land en dat is wat er in dit geval is gebeurd", bevestigt het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Spanje erkent volgens het wederkerigheidsbeginsel ook de accreditatie van Spaanse onderdanen in Madrid niet, vooral niet op gevoelige posten zoals visumbeheerder.

Het is ook vanwege dit veto dat de huidige ambassadeur van Marokko in Spanje, Karima Benyaich, afstand moest doen van haar Spaanse nationaliteit om haar post in Madrid te kunnen bekleden. Haar broer, Fadel Benyaich, die zij opvolgde, moest hetzelfde doen om tussen 2014 en 2018 ambassadeur van Marokko in Spanje te zijn.

Lees ook: Ambassadeur van Marokko in Spanje terug op post

In het geval van Lamri was niemand op het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte van zijn dubbele nationaliteit. Een Marokkaan "kan geen afstand doen van zijn nationaliteit", ook al heeft hij een andere verworven, zo wordt uitgelegd. De betrokkene, die nog geen twee jaar ervaring heeft op het ministerie, werd inmiddels benoemd in dezelfde functie bij het consulaat-generaal in Manilla (Filippijnen).

Bladna.nl