Zoeken

Spanje geeft "Gran Teatro Cervantes" in Tanger terug aan Marokko

12 februari 2023 - 15:00 - Marokko

©

Spanje heeft zaterdag bekendgemaakt dat het "Gran Teatro Cervantes" in Tanger, dat al bijna honderd jaar Spaans eigendom is, aan Marokko wordt overgedragen. De overdracht zal effectief zijn op 1 maart.

Het Gran Teatro Cervantes zal per 1 maart aan Marokko worden teruggegeven door Spanje, zo staat in het Officiële Staatsblad (BOE) dat zaterdag werd gepubliceerd. Alle bezittingen van het centrum zullen eveneens worden overgedragen aan Marokko volgens een akkoord uit 2019.

Lees ook: Tanger: Spaans cultureel erfgoed opgeknapt

De overdracht werd besloten vanwege "de historische en vriendschappelijke relaties" tussen de twee landen, zo wordt vermeld in het officiële blad, dat benadrukt dat de Marokkaanse regering zich heeft verbonden het centrum te onderhouden. De vraag is nu of het Gran Teatro Cervantes, eenmaal overgedragen aan Marokko, nog steeds zal worden gewijd aan het bevorderen van de Spaanse cultuur.

Volgens de overeenkomst moet de Marokkaanse regering het gebouw binnen de drie jaar integraal herstellen, met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Ook moet het koninkrijk alle kosten op zich nemen voor de renovatie en het onderhoud van het gebouw, dat zijn naam moet behouden en de Marokkaanse en Spaanse cultuur moet bevorderen. De Marokkaanse en Spaanse regeringen hebben besloten een gemengde commissie op te richten om de naleving van deze overeenkomst te waarborgen.

Lees ook: Marokko en Spanje sluiten meerdere overeenkomsten, dit zijn ze

Het theater opende haar deuren in 1913 en is al decennialang beschouwd als het grootste en bekendste in Noord-Afrika. In de jaren ’50 trok het bekende artiesten naar Tanger. Maar vanaf de jaren ’70 is de reputatie van het theater achteruit gegaan en is het pand nu in een vervallen staat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team