Zoeken

Spanje’s prioriteit in 2022 is Marokko

28 december 2021 - 17:00 - Wereld

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares is er niet in geslaagd de diplomatieke crisis met Marokko voor het einde van het jaar op te lossen. Dit doel blijft zijn prioriteit in 2022.

Albares nam half juli de leiding van de Spaanse diplomatie over, ter vervanging van Arancha González Laya. Na de affaire-Ghali had hij verzekerd dat hij zou ijveren voor een snelle hervatting van de betrekkingen met Marokko. Volgens Europa Press is hij erin geslaagd op discrete wijze opnieuw contact op te nemen met de Marokkaanse autoriteiten.

Lees ook: Is Spanje zich aan het herbewapenen tegen Marokko?

De pogingen om de spanningen te verlichten vloeit voort uit de wens die Koning Mohammed VI duidelijk heeft verwoord in zijn toespraak tijdens het Troonfeest, "om een nieuwe fase in te luiden in de bilaterale betrekkingen met Spanje, gebaseerd op vertrouwen, transparantie, wederzijds respect en engagement".

De houding van Marokko heeft deze wil om de nooit eerder geziene crisis te boven te komen op de proef gesteld, dit vanwege de weigering van de Spaanse regering om het Marokkaanse karakter van de Sahara te erkennen.

Lees ook: Spanje roept zaakgelastigde Marokkaanse ambassade op het matje

In de afgelopen weken heeft Marokko ook een Marokkaans bedrijf toestemming verleend om een viskwekerij op te zetten in de buurt van de Islas Chafarinas. Dit leidde tot een snelle en krachtige reactie van Spanje, dat een schending van zijn territoriale wateren veroordeelde.

Meer recentelijk heeft Marokko een overeenkomst ondertekend met het Israëlische bedrijf Ratio Petroleum Energy om naar olie en gas te zoeken voor de kust van Dakhla, hetgeen tot grote bezorgdheid heeft geleid op de Canarische Eilanden.

Lees ook: "Marokko’s machtige bondgenoten tegen Spanje"

Vorige week oordeelde het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid in een verklaring dat Spanje een "bedreiging" vormde voor de Marokkaanse bevolking door de gezondheidsprotocollen tegen Covid-19 op luchthavens niet "strikt en adequaat" na te leven. Marokko liet weten dat het de vluchten met Spanje hierdoor niet zou hervatten. Deze beschuldigingen zijn "onaanvaardbaar omdat zij geen objectieve grondslag hebben", aldus Albares, die beloofde de Marokkaanse autoriteiten alle informatie te verstrekken over de gezondheidssituatie in Spanje.

Over het geheel genomen zijn de lijnen niet noemenswaardig verschoven. Minister Albares heeft zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita, nog niet ontmoet en de ambassadeur van Marokko in Madrid, Karima Benyaich, die sinds mei voor overleg naar Rabat is ontboden, is nog niet op haar post teruggekeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team