Zoeken

"Marokko’s machtige bondgenoten tegen Spanje"

19 december 2021 - 15:40 - Wereld

©

Na een erkenning door de Verenigde Staten en Israël, zou Duitsland volgens Spaanse media, ook zijn steun kunnen betuigen aan Marokko met betrekking tot het Sahara-conflict.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op maandag 13 december 2021 een verklaring afgelegd waarin ze het autonomieplan van het koninkrijk beschouwen als een belangrijke bijdrage van Marokko om het geschil over de Sahara op te lossen. "De nieuwe Duitse regering heeft zich gevoegd bij de lijst van machtige bondgenoten die de Marokkaanse diplomatie de afgelopen jaren heeft opgebouwd," schrijft Vozpópuli in een artikel met als titel: "Marokko’s machtige bondgenoten tegen Spanje: de Verenigde Staten, Israël ... en nu Duitsland".

Lees ook: Sahara: Duitsland en Marokko dichter bij elkaar

Volgens de krant heeft de nieuwe Duitse regering onder leiding van Olaf Scholz haar steun aan Marokko betuigd in het Sahara-conflict om de spanningen met het koninkrijk te verminderen. Het medium verwijst hiermee naar de verklaring van de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, die verklaarde dat Marokko met het in 2007 gepresenteerde autonomieplan, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan een vredesakkoord.

De verklaring van het hoofd van de Duitse diplomatie volgt op "de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, door andere mogendheden in de afgelopen maanden," schrijft de krant, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten onder Trump het eerste land was dat op 10 december 2020, de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkende.

Lees ook: Duitsland wil vrede met Marokko

Marokko heeft op 6 mei zijn ambassadeur in Berlijn teruggeroepen, als reactie op "vijandige handelingen" van de Duitse autoriteiten die de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in twijfel trekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team