Zoeken

Koning Felipe VI roept op tot sterkere banden met Marokko

19 januari 2022 - 20:20 - Wereld

©

De Spaanse Koning Felipe VI heeft zich voor het eerst in het openbaar uitgesproken over de ernstige diplomatieke crisis die nu bijna een jaar lang bestaat tussen zijn land en Marokko. Hij roept op tot verzoening.

In een toespraak op de traditionele receptie ter ere van buitenlandse ambassadeurs in Spanje, benadrukte Koning Felipe VI de "noodzaak" voor Spanje en Marokko om een nieuwe bilaterale relatie aan te knopen, gebaseerd op "sterke pijlers". "We moeten oplossingen vinden voor de problemen waarmee onze volkeren kampen," verklaarde hij.

Lees ook: Mohammed VI prijst "uitstekende" betrekkingen met Spanje

"Ons land zal alles in het werk blijven stellen om bij te dragen tot een gemeenschappelijke ruimte van vrede, stabiliteit en welvaart in de Maghreb", aldus de Spaanse vorst, die daarmee verwees naar de crisis tussen Algerije en Marokko. Hij voegde eraan toe dat Spanje zijn "oprechte en respectvolle vriendschaps- en samenwerkingsverbanden" met deze landen en al zijn andere Maghreb-partners, graag wil "behouden en verder versterken".

Koning Mohammed VI verklaarde op 20 augustus in zijn toespraak ter gelegenheid van het Troonfeest, dat Marokko hoopte op een nieuw tijdperk in de betrekkingen met Spanje. "Het doel is niet alleen om een uitweg te vinden uit deze crisis, maar ook om de gelegenheid aan te grijpen om de grondslagen en de maatstaven voor deze betrekkingen opnieuw te definiëren," zei de vorst toen.

Lees ook: Marokko-Spanje: interventie Felipe VI om crisis te overwinnen?

De ernstige diplomatieke crisis tussen de twee landen brak uit nadat Brahim Ghali, de leider van de Polisario, in april vorig jaar werd opgenomen in een ziekenhuis in Logroño in Spanje. Een maand later riep Marokko zijn ambassadeur uit Madrid terug voor overleg in Rabat. Sindsdien is zij niet op haar post teruggekeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team