Zoeken

Einde crisis met Marokko niet in zicht volgens Madrid

24 januari 2022 - 15:40 - Wereld

©

José Manuel Albares, Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde eind vorige week dat het hervatten van de betrekkingen met Marokko veel tijd zal vergen en dat er voorlopig geen bezoek aan Rabat gepland staat.

Albares verzekerde vrijdag dat hij werkt aan de wederopbouw van een "stevige relatie" met Marokko, gebaseerd op "wederzijds vertrouwen en respect". Dit "zal zo lang duren als nodig is", benadrukte hij. Hij gaf tevens aan dat een bezoek aan Rabat momenteel niet op zijn agenda staat. Het einde van de crisis met Marokko is volgens hem om deze redenen niet in zicht, meldt El Pais.

Lees ook: Spanje verzwakt door alliantie VS-Marokko

De Spaanse diplomatie wil dat de Marokkaanse ambassadeur in Madrid, Karima Benyaich, die in mei voor overleg naar Rabat werd teruggeroepen, terugkeert op haar post. Albares weigert echter belang te hechten aan de verklaringen van de Marokkaanse regeringsleider Aziz Akhannouch, die woensdag een oproep deed aan de partners van het koninkrijk om hun standpunt over het Sahara-conflict duidelijk kenbaar te maken, zonder Spanje te noemen. De Spaanse minister geeft er de voorkeur aan zich te houden aan de uitspraken van Koning Mohammed VI, die in zijn toespraak ter gelegenheid van het Troonfeest op 20 augustus 2021 de wil uitsprak om een "nieuwe fase in de betrekkingen met Spanje in te luiden".

Maandag bevestigde Koning Felipe VI ook de bereidheid van Spanje om "samen verder te gaan" met Marokko. De Marokkaanse autoriteiten wachten echter op een "gebaar" van Spanje alvorens de betrekkingen te hervatten, d.w.z. dat Spanje de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkent, zoals de Verenigde Staten onder de regering-Trump in december 2020 deden. "Wij willen een politieke oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is en die binnen het kader van de Verenigde Naties plaatsvindt," beklemtoonde Albares tijdens zijn recente ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Washington.

Lees ook: Karima Benyaich, grote afwezige op receptie Koning Felipe VI

Spanje stelde de nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, Staffan de Mistura, een vliegtuig van de luchtmacht ter beschikking voor zijn eerste regionale rondreis, die hem naar Marokko, de kampen van Tindouf en Algerije bracht.

Bladna.nl