Zoeken

Spanje roept zaakgelastigde Marokkaanse ambassade op het matje

23 december 2021 - 11:20 - Marokko

©

Spanje heeft gereageerd op de beschuldiging van Marokko volgens dewelke het land de gezondheidscontroles op luchthavens niet zou eerbiedigen. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de zaakgelastigde van de Marokkaanse ambassade in Madrid ontboden om deze beschuldigingen van de hand te wijzen.

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft maandag een verklaring afgelegd waarin het de Spaanse autoriteiten ervan beschuldigt de gezondheidscontroles op de luchthavens niet "strikt" na te leven en een "bedreiging" te vormen voor de Marokkaanse bevolking. In reactie hierop heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, de zaakgelastigde van de Marokkaanse ambassade in Madrid, Farid Aoulouhaj, ontboden om uitleg te vragen over deze verklaring, vertellen diplomatieke bronnen aan El Confidencial.

Lees ook: Covid-19: Spanje "vormt bedreiging" voor Marokko

In de marge van een ontmoeting met zijn Luxemburgse ambtgenoot, Jean Asselborn, verklaarde Albares dat de beschuldigingen van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid "niet overeenstemmen met de werkelijkheid" en daarom "onaanvaardbaar" zijn. De snelle en openlijke reactie van het hoofd van de Spaanse diplomatie aan het adres van Marokko, de eerste sinds zijn ambtsaanvaarding, staat in contrast met de afwachtende houding die werd waargenomen ten aanzien van bepaalde kwesties zoals de Marokkaanse "aanvallen" in de Spaanse wateren, met name op de Chafarinas-eilanden waar een Marokkaans bedrijf toestemming heeft gekregen om een viskwekerij te installeren.

Lees ook: Marokko weigert ambassadeur in Spanje en Duitsland te benoemen

Op 29 november heeft Marokko zijn luchtruim gesloten om de snelle verspreiding van de nieuwe Covid-19 variant omikron, te beperken. Er werden speciale vluchten gepland voor de repatriëring van in Europa gestrande Marokkanen vanuit Portugal, aangezien Spanje de gezondheidscontroles op de luchthavens volgens Marokko niet naleeft. Volgens de Spaanse autoriteiten is dit besluit een voortzetting van de crisis met Marokko, die werd veroorzaakt door de opname van Polisario-leider Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis in april jongstleden. De crisis verergerde na het massale vertrek van Marokkaanse migranten naar Sebta in mei, waardoor een ongekende migratiecrisis werd ontketend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team