Zoeken

Is Spanje zich aan het herbewapenen tegen Marokko?

25 december 2021 - 17:40 - Wereld

©

Spanje heeft 36 nieuwe helikopters besteld bij de Europese fabrikant Airbus en lijkt hiermee zijn bewapening te versterken, in een context die gekenmerkt wordt door spanningen tussen Rabat en Madrid.

Na een aankoop van 169 helikopters van het Franse leger, heeft de Spaanse regering 36 nieuwe helikopters besteld bij de Europese fabrikant Airbus voor een waarde van 310 miljoen euro, in het kader van een contract ter waarde van 10 miljard euro. De H135 helikopters zijn lichte en veelzijdige tweemotorige helikopters die kunnen worden ingezet voor opsporings- en rechtshandhavingsoperaties.

Lees ook: Crisis tussen Marokko en Spanje escaleert

Daarvan zullen 18 helikopters ter beschikking worden gesteld van de nationale politie en de Guardia Civil. De resterende toestellen zijn voor de luchtmacht en de marine bestemd. De ministeries van Binnenlandse Zaken en van Defensie, zullen de totale bestelling delen, aldus de Europese vliegtuigbouwer Airbus in een verklaring.

Volgens het hoofd van de Algemene Directie Bewapening en Materiaal, admiraal Santiago González, maakt de samenwerking tussen de twee ministeries het mogelijk om over een soortgelijke en uniforme uitrusting te beschikken.

Lees ook: Spanje roept zaakgelastigde Marokkaanse ambassade op het matje

Ook de directie van Airbus "is verheugd over de ondertekening van het grootste H135-contract in de geschiedenis van dit programma". Het contract maakt deel uit van "het herstelplan dat door de Spaanse regering in werking is gesteld om de industrie te ondersteunen", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team