Zoeken

Spanje meer bedreigd door Rusland dan Marokko (studie)

22 februari 2022 - 21:10 - Wereld

©

Rusland wordt beschouwd als de grootste dreiging voor Spanje, vóór Marokko en terrorisme, volgens de laatste opiniepeiling van het Koninklijk Instituut van Elcano (BRIE).

Volgens de peiling ziet 34% van de ondervraagden Rusland als de grootste veiligheidsdreiging voor Spanje. 20% van de ondervraagden ziet Marokko als de op een na grootste bedreiging voor Spanje, vóór het jihad-terrorisme, waarvan 14% vindt dat het een bedreiging vormt. In november vorig jaar zag 54% Marokko als de grootste dreiging voor Spanje.

Lees ook: Rusland vindt vertrek Marokkaanse studenten uit Oekraïne "onbegrijpelijk"

Deze wijziging in de mening over Rusland kan worden verklaard door de stationering van meer dan 100.000 Russische troepen aan de grens met Oekraïne en de vrees voor een nieuwe inval in dat land, aldus Carmen González Enríquez, hoofdonderzoeker en auteur van het rapport. Ze voegt eraan toe dat 52% van de ondervraagden meent dat een militaire tussenkomst van Spanje niet nodig zou zijn in geval van een conflict tussen de twee landen, terwijl 48% denkt dat die samen met de NAVO dient te worden ondernomen.

54% van de mannen is vóór een eventuele interventie, terwijl 58% van de vrouwen verkiest dat Spanje niet ingrijpt. Naar leeftijdsgroep uitgesplitst, raden de jongste ondervraagden een gewapend ingrijpen af. Ideologisch gezien is 59% van de linkse kiezers voorstander van niet-inmenging, terwijl 54% van de rechtse kiezers een tegengestelde mening is toegedaan.

Lees ook: Spanjaarden voor gewapende reactie bij aanval Sebta en Melilla

Over het algemeen is er in Spanje een "minder grote beleving omtrent internationale dreiging" dan in andere landen, benadrukt Gonzales. Ze meldt verder dat er in Spanje een "vrees bestaat die voorheen niet aanwezig was". Bovendien is 75% van de ondervraagden van oordeel is dat het NAVO-lidmaatschap de veiligheid van Spanje heeft vergroot, terwijl 25% vindt dat Spanje niet voldoende voordeel haalt uit zijn lidmaatschap van het bondgenootschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team