Zoeken

Spanjaarden voor gewapende reactie bij aanval Sebta en Melilla

13 oktober 2021 - 12:00 - Wereld

©

Een meerderheid van de Spanjaarden zou voorstander zijn van een gewapende reactie van de regering op een eventuele aanval van Marokko op de steden Sebta en Melilla.

Volgens een door SocioMétrica uitgevoerde enquête zou de overgrote meerderheid van de Spanjaarden voor deze optie zijn, terwijl slechts 12,3% de voorkeur zou geven aan de "aanvaarding van voldongen feiten" en 7,3% van de ondervraagden geen mening heeft over het onderwerp. Naar leeftijdsgroep uitgesplitst zou 75,6% van de respondenten tussen 31 en 45 jaar een gewapende reactie tegen Marokko steunen.

Lees ook: Merendeel Spanjaarden ziet Marokko als bedreiging voor Sebta en Melilla

Wat de politieke gevoeligheden betreft, zijn aanhangers van centrum- en rechtse partijen het meest enthousiast over het idee: zo zijn 87,8% van de PP-kiezers, 87,7% van de Vox-kiezers en 86,5% van de Ciudadanos-kiezers, voorstander van een gewapende reactie tegen Rabat. De aanhangers van de PSOE en Más País zijn minder enthousiast, met respectievelijk 73,4% en 78,4% voorstanders. Podemos-aanhangers (62,7%) geven daarentegen de voorkeur aan een sterkere verdediging van de grenzen van Spanje.

Wat de regio’s betreft, is Catalonië (65,9%) minder geïnteresseerd in een gewapende reactie tegen Marokko. Het wordt op de voet gevolgd door de Balearen (66,2%). De optie wordt daarentegen sterk aanvaard door Asturië (89,4%), Castilla-La Mancha (88,8%), de Basken (73,5%) en de Cantabriërs (69,9%).

Lees ook: Spanjaarden: "Sebta en Melilla binnen 20 jaar terug Marokkaans"

Nadat duizenden Marokkaanse migranten de stad Sebta binnenvielen, heeft de Spaanse regering maatregelen genomen om de veiligheid en de grenscontrole te versterken. President Sanchez begaf zich toen ook meteen naar de autonome stad en verklaarde dat hij het grondgebied "met alle noodzakelijke middelen" zou verdedigen. De Europese Unie waarschuwde Marokko ook voor de economische sancties die zouden kunnen worden opgelegd en dreigde met de intrekking van steun voor de komende zes jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team