Zoeken

Portugal wil arbeidskrachten aantrekken uit Marokko

23 augustus 2022 - 20:20 - Wereld

©

Wegens het tekort aan arbeidskrachten in verschillende kernsectoren, overweegt Portugal geschoolde arbeidskrachten uit Marokko en andere landen aan te trekken. Het land heeft onlangs zijn regels voor de afgifte van visa aan buitenlandse werknemers herzien.

Om het tekort aan arbeidskrachten, dat een bedreiging vormt voor het herstel van de Portugese economie, aan te pakken, heeft de Portugese regering de regels inzake werkvergunningen versoepeld. Eind juli is daartoe een nieuwe immigratiewet aangenomen. Visa voor kort verblijf zullen worden afgegeven voor 120 dagen, verlengbaar met 60 dagen, en de administratieve procedures zullen worden versoepeld.

Lees ook: Israël streeft naar integratie Marokkaanse werknemers in diverse sectoren

Volgens de Portugese regering heeft het land werknemers nodig in prioritaire sectoren zoals toerisme, bouw, textiel, schoeisel en hightech. "We hebben 45.000 werknemers nodig in de toeristische sector, maar ook op andere niveaus: horeca, amusement, onderhoud en hygiëne. Wij zijn erg blij met dit wetgevingsinitiatief," aldus Joao Fernandes, directeur van de Algarve Toerisme Regio (RTA).

Lees ook: Gaat Spanje Marokkanen massaal legaliseren?

Tegen het einde van het jaar zullen de Portugese autoriteiten een delegatie naar Marokko sturen in het kader van de met Rabat ondertekende mobiliteitsovereenkomst. Deze delegatie zal Marokkanen die in Portugal willen werken, ervan moeten overtuigen dat de immigratieformaliteiten niet langer ingewikkeld zijn. Er wordt met spanning uitgekeken naar het decreet ter uitvoering van deze wet. De positieve effecten op de werkgelegenheid zullen echter pas in 2023 merkbaar zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team