Zoeken

Spanje zoekt geschoolde arbeidskrachten in Marokko

6 juni 2022 - 11:40 - Wereld

©

Om het tekort aan geschoolde profielen aan te vullen, overweegt Spanje meer visa te verlenen aan buitenlandse werknemers, waaronder ook Marokkanen.

De Spaanse regering is van plan de regels voor werkvergunningen te versoepelen om tekorten aan werknemers in belangrijke sectoren zoals toerisme en bouw aan te pakken. Het personeelstekort vormt een bedreiging voor het economisch herstel in het land, zo heeft de minister van Sociale Zekerheid en Migratie vrijdag bekendgemaakt. "Wij evalueren verschillende aspecten van de immigratiewet en bekijken waar deze kan worden verbeterd, om de knelpunten op de Spaanse arbeidsmarkt te verhelpen," zei hij.

Lees ook: Nederland verzet zich tegen komst Marokkaanse arbeidsmigranten

Volgens rapporten van brancheorganisaties en adviesbureau S&P Global, kampt de herstellende toeristische sector in Spanje met een tekort aan arbeidskrachten. Tegelijkertijd is ook melding gemaakt van personeelstekorten in de landbouw en op bouwwerven, aldus dezelfde bron, die eraan toevoegt dat de dienstensector in mei een grotere vraag meldt, omdat bedrijven vanwege het personeelstekort niet zo snel kunnen groeien als verwacht.

Lees ook: Europa wil meer legale immigratie uit Marokko

Dit heeft ook te maken met de coronapandemie, waardoor veel werknemers in de formele economie terecht zijn gekomen. Als gevolg daarvan heeft de werkgelegenheid een recordniveau bereikt, waardoor er in sommige gebieden een tekort is ontstaan, zo wordt uitgelegd.

Bladna.nl