Zoeken

Spanje: 17% Marokkaanse seizoenarbeidsters verdwenen

7 oktober 2018 - 12:00 - Wereld

©

Dit jaar werden 15.000 Marokkaanse seizoenarbeidsters aangeworven voor de oogst van aardbeien in Spanje. Honderden van hen besloten om niet naar Marokko terug te keren en illegaal in Europa te blijven.

Volgens de Spaanse autoriteiten verdwenen 2500 vrouwen na de oogstperiode, 17% van het totaal aantal aangeworven Marokkaanse seizoenarbeidsters.

Persagentschap EFE bericht dat de kandidaturen minder streng werden gecontroleerd vergeleken met de laatste jaren. Sommige arbeidsters waren vrijgezel, gescheiden of zonder kinderen. Sommige vrouwen verdwenen zelfs onmiddellijk na hun aankomst in Algeciras.

De Spaanse staatssecretaris voor Migratiezaken, Consuelo Rumí, sprak daar vorige week over met de Marokkaanse autoriteiten tijdens een werkbezoek. Ze herinnerde er tevens aan dat tijdens de eerste aanwervingen van Marokkaanse seizoenarbeidsters enkele jaren terug, 99% van de vrouwen naar Marokko terugkeren.

Andere bronnen melden dat sommige vrouwen ervoor kozen om illegaal in Spanje te blijven vanwege de moeilijke werkomstandigheden. In sommige landbouwbedrijven zouden ze zelfs geen toegang hebben gehad tot drinkwater of elektriciteit en moesten hun verplaatsingen zelf betalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team