Zoeken

Marokkaanse seizoenarbeidsters mishandeld en misbruikt in Spanje

17 april 2019 - 13:20 - Wereld

©

Een tiental Marokkaanse seizoenarbeidsters die in Spanje werden aangeworven voor de oogst van rode vluchten, stellen er te zijn mishandeld en zelfs misbruikt.

De Spaanse autoriteiten weigeren echter hun klachten te behandelen en de Marokkaanse autoriteiten proberen de zaak in de doofpot te stoppen.

Samira (valse naam) vertrok naar Spanje met een tijdelijke werkvisum en een salarisbelofte van 40 euro per dag. Ze liet haar man en baby in Marokko achter. Ze zou drie maanden in het Europees land werken en met een flink bedrag naar huis terugkeren om haar gezinnetje te helpen.

Een jaar later heeft Samira niets meer. Ze is gescheiden, heeft geen inkomen meer en leeft van bedelen. Ze woont al maanden samen met negen andere vrouwen illegaal in Spanje waar ze zou zijn misbruikt en mishandeld door de eigenaar van het landbouwbedrijf waar ze werkte.

"Vroeger werd ik als een echte heldin beschouwd. In mijn dorpje had niemand ooit de kans gekregen om in een rijk land als Spanje te werken", vertelde ze aan La Vanguardia. "Het was echter de slechtste beslissing van mijn leven."

Jaarlijks vertrekken ruim 20.000 Marokkaanse seizoenarbeidsters naar Spanje voor de oogst van aardbeien. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten. In de afgelopen jaren werden regelmatig gevallen van misbruiken gemeld, maar de autoriteiten van beide landen weigeren in te grijpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team