Zoeken

Spanje rekruteert 19.000 Marokkaanse vrouwen

5 januari 2019 - 14:00 - Marokko

©

Spanje gaat dit jaar voor de oogst van vruchten 19.178 seizoenarbeidsters in Marokko aanwerven. Dat bevestigt het Spaanse ministerie van Werkgelegenheid.

Dit cijfer stemt overeen met een eerdere verklaring van de Marokkaanse minister van Werkgelegenheid, Mohamed Yatim, volgens wie ongeveer 20.000 Marokkaanse vrouwen voor het landbouwseizoen 2019 zullen worden aangeworven.

Grote nieuwigheid is dat de kandidates niet meer getrouwd hoeven te zijn en ook geen kinderen moeten hebben. Vrijgezelle vrouwen zullen ook in Spanje mogen gaan werken.

Het vertrek van Marokkaanse seizoenarbeidsters naar het zuid Spaanse Huelva zal in meerdere fases gebeuren. Vrouwen die er al hebben gewerkt zullen als eerste vertrekken (11.500 vrouwen), daarna volgen 7000 vrouwen die vorig jaar al werden aangeworven. Pas nadien zullen nieuwe rekruten naar Spanje worden gestuurd.

De autoriteiten schatten dat ongeveer 4000 vrouwen vorig jaar niet naar Marokko zijn teruggekeerd. De Spaanse autoriteiten hebben toegegeven dat de selectie van de seizoenarbeidsters minder streng was geweest. Zo waren sommige vrouwen zwanger van zeven of acht maanden, anderen werkten slechts enkele dagen alvorens te verdwijnen...

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team